Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

AI staat voor Artificial Intelligence of in de Nederlandse taal kunstmatige intelligentie. Het staat voor intelligentie in machines of software, in tegenstelling tot intelligentie van mensen of dieren. De definitie kan afwijken per toepassing en implementatie. Wat betekent AI en hoe wordt dit toegepast op het internet?

Wat is AI?

De grenzen voor kunstmatige intelligentie worden steeds verlegd. Wat voorheen voldeed aan de betekenis van AI valt hier nu niet meer onder omdat er ondertussen veel ‘slimmere’ machines bestaan. In de Theorie van Tesler wordt dan ook gesteld dat AI is wat nog niet eerder is gedaan. Zo werd kunstmatige herkenning van letters ooit gezien als Artificial Intelligence, omdat OCR tegenwoordig niet meer uitzonderlijk is wordt het niet langer onder AI geschaard. Daarom wordt er steeds vaker onderscheid gemaakt tussen code die autonoom functioneel is en code die zich zelfstandig verder kan ontwikkelen.

Kunstmatige intelligentie op internet

Het Google algoritme maakt sinds enige jaren gebruik van AI om zoekresultaten weer te geven. Het algoritme kijkt niet alleen naar toetsbare data maar probeert een zoekopdracht in context te plaatsen. Zo sluiten zoekresultaten beter aan op de vraagstelling, hiermee wordt statische SEO steeds minder effectief. Webcrawlers kunnen context bepalen. Als iemand in Amerika vliegtickets zoekt naar Nederland, of met dezelfde opdracht zoekt naar vliegtickets vanuit Nederland naar Amerika, dan kunnen de zoekresultaten afwijken omdat locatie in de afweging wordt meegenomen.

Beperkingen van AI

Science Fiction auteurs hebben veel inspiratie geput uit kunstmatige intelligentie, vaak in negatieve context zoals HAL in de film “2001: A Space Odyssey”. Data uit Star Trek: The Next Generation was een voorbeeld van een humanoïde robot met AI. Microsoft lanceerde ooit de Tay intelligente Twitter bot die leerde op basis van andere gebruikers. Het project werd snel stopgezet toen bleek dat de “Thinking About You” bot voornamelijk discriminerende en opruiende berichten begon te genereren. HAL leek daarmee beter overeen te stemmen met de werkelijkheid dan de goedaardige Data.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z