Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Google Analytics is een gratis te gebruiken analyse tool van Google waarmee de gebruiker de prestaties van een website kan evalueren en analyseren. Deze software is het meest gebruikte webanalyse platform ter wereld. Met ingang van juli 2023 zal de vierde versie verschijnen die niet langer nieuwe data zal verzamelen. Wat is Google Analytics en zijn er ook beperkingen bij het gebruik van deze tool?

Over Google Analytics

Als je wilt weten hoe vaak een website wordt bezocht, hoe lang bezoekers gemiddeld per sessie besteden op de website of de bounce rate van een homepagina dan is Google Analytics dé gratis te gebruiken tool die je het antwoord geeft op al deze vragen. Naast functionele analyse kan deze software worden gebruikt om advertentiecampagnes te plannen, bij voorkeur via Google Ads uiteraard. De eerste versie van Google Analytics dateert uit 2005, in 2023 verschijnt de vierde versie.

Google Analytics is nuttig voor SEO omdat pagina’s die goed presteren ook hoger scoren in de zoekresultaten. Als de bounce rate hoog ligt of de sessieduur erg kort is dan heeft dit invloed op de vindbaarheid in zoekmachines. Deze set aan analysetools is toegespitst op de zoekmachine van Google maar het geeft ook nuttige informatie over de algemene vindbaarheid online en het gedrag van bezoekers op een website.

Google Analytics versie 4

In juli 2023 verschijnt de vierde versie van Google Analytics. Vanaf dat moment wordt er geen nieuwe data meer toegevoegd aan Universal Analytics (UA). GA4 gaat op een andere wijze om met online data waarbij een verhoogde privacy voorop staat. Er wordt meer gebruikersdata geanonimiseerd zoals het IP adres van alle gebruikers. Tot die tijd is het al mogelijk om tracking op individuele basis te blokkeren, vanaf GA4 is het niet meer nodig om hiervoor speciale software te installeren.

Er zijn verschillende tutorials die door Google zijn gemaakt om de functionaliteit toe te lichten. De data die met Google Analytics wordt gegenereerd kan zeer waardevol zijn voor webmasters, het is wel van belang om deze data te begrijpen en in de juiste context te plaatsen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z