Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Internet Explorer, of IE zoals de naam vaak wordt afgekort, is de naam voor een grafische webbrowser serie waar Microsoft mee is gestart in 1995. Twintig jaar later zou deze browser vervangen worden door Microsoft Edge, IE versie 11 zou de laatste release zijn. Wat is Windows Internet Explorer en welke impact heeft deze legendarische browser gehad op het internet als geheel?

Wat is Internet Explorer?

De eerste keer dat computergebruikers kennis konden maken met Microsoft Internet Explorer was in 1995, als onderdeel van Plus! Voor Windows 95. Later zou de browser een standaard onderdeel uitmaken van het Windows besturingssysteem, wat in Europa voor problemen heeft gezorgd vanwege het gebrek aan concurrentie. Deze zaak was niet geheel uit de lucht gegrepen, op het hoogtepunt in 2003 had IE namelijk 95% van de browser markt in handen. Microsoft heeft een aantal functies aangeboden bij het W3C om als standaard te hanteren zoals HTML+TIME, XHTML+SMIL en VML voor vectorafbeeldingen. Al deze formaten werden afgekeurd, later zou VML wel in de vorm van SVG als standaard grafisch formaat erkend worden.

Concurrerende browsers

Lange tijd was Netscape de meest gebruikte browser, tot Microsoft besloot om Internet Explorer als standaard internetbrowser mee te leveren bij Windows. Na de introductie van Firefox in 2004 en Google Chrome liep de populariteit sterk terug. De populariteit van mobiele toestellen, die standaard voorzien werden van Safari (Apple) of Chrome (Android), zorgde voor een keldering in het marktaandeel. De opvolger Edge werd uitgebracht om het imago van de Microsoft browser te verbeteren, maar met slechts 5 à 6 procent van de browsermarkt is er absoluut geen sprake meer van een monopolie.

Einde van Internet Explorer

Sinds januari 2015 is Edge de officiële opvolger van IE. Toch komen er nog updates voor een aantal oudere versies uit vanwege de compatibiliteit met ActiveX en andere technologieën. De browser wordt ook in Windows 10 nog steeds geïnstalleerd, als is het niet langer de standaard browser.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z