Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Definitie Viewability

Viewability is een meetpunt zoals views, impressies en kliks dit ook zijn. In dit geval betreft het de daadwerkelijke zichtbaarheid van advertenties op een pagina. Wat is een viewability en hoe verschilt dit met andere methoden om weergaven te meten?

Als iemand op een pagina komt met een banner advertentie dan betekent dit niet automatisch dat deze banner zichtbaar is voor de bezoeker. Dan hebben we het niet eens over Adblockers maar over de positie van de banner. Als die aan het einde van de pagina staat en de bezoeker scrolt niet tot deze positie dan blijft de banner ongezien. Er is dus een view voor de pagina maar geen viewability voor de banner. Hoewel de schattingen uiteenlopen is het mogelijk dat de helft van online advertenties door deze situatie nooit gezien wordt. Als de adverteerder moet betalen op basis van views wordt er dus betaald voor impressies zonder zichtbaarheid.

Verschil tussen served en viewed

Als het een ‘served ads’ model betreft, dan moet de adverteerder betalen voor iedere keer dat een advertentie wordt opgevraagd vanaf de server. Met roulerende banners waar steeds andere advertenties worden weergegeven lijkt dit een goede methode, het probleem is dat opvragen niet hetzelfde is als weergeven. Een ‘viewed ads’ model ligt dan meer voor de hand vanuit het perspectief van de adverteerder.

Wanneer is een banner viewable?

Om de viewability te bepalen moet er wel een meetbare waarde gedefinieerd worden. Een standaard waarde is 50 procent zichtbaarheid van de advertentie voor minimaal 1 seconde. Als er bij een website wordt gekozen voor een banner boven in beeld dan is de kans op zichtbaarheid aanzienlijk groter dan bij een ruimte onderaan op een lange pagina. Daarnaast moet er voldoende informatie vanuit de browser beschikbaar zijn om te bepalen welke delen van de pagina zijn bekeken. De betekenis van viewability is duidelijk, de interpretatie en de impact zijn echter minder scherp te definiëren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z