Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group, het betreft een bestandstype bestaande uit een raster afbeelding die gecomprimeerd wordt met verlies van informatie. Het formaat stamt uit 1992, en is uitgegroeid tot het meest gebruikte bestandsformaat voor afbeeldingen. Wat is JPEG en is er eigenlijk een verschil met JPG?

Wat is JPEG?

Aan het begin van de jaren negentig werden computers steeds krachtiger, met name de grafische kwaliteiten waren sterk verbeterd ten opzichte van het DOS tijdperk. GIF bestond al, een formaat dat een beperkt kleurenpalet had terwijl de bestanden relatief groot waren. De JPEG standaard biedt ruimte voor een veel groter palet kleuren, waarmee fotografische beelden op een natuurgetrouwe wijze weergeven kunnen worden op basis van een variabele compressie. Deze wijze van comprimeren wordt ‘lossy’ genoemd, dit betekent dat er informatie wordt verwijderd waarmee de afbeelding dus niet langer pixel voor pixel gelijk is aan het originele, ongecomprimeerde bestand.

Verschil JPG en JPEG

Het is een beetje apart dat er twee afkortingen bestaan voor afbeeldingen die bijna hetzelfde zijn. Is er verschil tussen JPG en JPEG? Wat betreft het bestand niet, de reden dat het woord “Expert” wegvalt in “Joint Photographic Experts Group” heeft niets te maken met een gebrek aan expertise, maar een beperking in het oude Windows systeem van Microsoft. Voorheen moest iedere bestandsextensie drie karakters lang zijn, toen is de “E” weggevallen. Hoewel zowel Windows als Mac tegenwoordig om kunnen gaan met andere extensies wordt toch nog vaak de drie letter variant gebruik.

Alternatieve bestandsformaten

Een verbeterde standaard met de naam JPEG2000 wist de koning van afbeeldingen niet van de troon te stoten. Ook het lossless formaat PNG met compressie, zonder kwaliteitsverlies én met optionele transparantie is minder populair dan het formaat uit 1992. Voor bewegende beelden werd voorheen M-JPEG gebruikt, later zouden meer efficiënte compressie methoden zoals MP4 deze standaard vervangen. GIF wordt tegenwoordig vooral nog gebruikt voor korte animaties, en zelden voor stilstaande afbeeldingen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z