Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

HTTP staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol. Communicatie tussen webservers en client computers wordt uitgevoerd door aanvragen te sturen en hier antwoord op te geven. Deze standaard zorgt ervoor dat onderlinge communicatie mogelijk is op het wereldwijde web, en webpagina’s weergegeven kunnen worden in de browser. De oude standaard is inmiddels vervangen door HTTPS, hoewel nog steeds veel oudere websites volgens de verouderde standaard werken.

Wat is HTTP?

De letterlijke HTTP betekenis is Hyper Text Transfer Protocol. Dit is de ‘taal’ die servers en clients met elkaar spreken om content van webpagina’s naar het browservenster te sturen. Dit gaat op basis van een vraag / antwoord principe:

  1. De client stuurt een aanvraag naar de server.
  2. De server ontvangt deze aanvraag.
  3. De server voert een applicatie uit om deze aanvraag te verwerken.
  4. De server stuurt een antwoord naar de browser.
  5. De client ontvangt het antwoord.

In praktijk kan dit op de volgende wijze verlopen:

  • Iemand bezoekt een webadres, de server stuurt een HTML bestand terug.
  • Een browser wil een Style Sheet laden, de server stuurt een CSS bestand terug.
  • Er wordt JavaScript code aangevraagd waarop de server een JS file stuurt.

XHR is een JavaScript object dat ondersteund wordt door alle browsers en gebruikt wordt om data tussen een webbrowser en webserver te delen. Het doel hierbij is doorgaans het aanpassen van een webpagina. XHR wordt ook gebruikt in combinatie met andere protocollen zoals HTML, CSS, XML, JSON en platte tekst.

Verschil tussen HTTP en HTTPS

Er zijn enkele verschillen tussen HTTP en HTTPS. Als eerste wordt er een andere poort gebruikt; poort 80 bij HTTP en poort 443 bij HTTPS. De ‘S’ variant maakt gebruik van een SSL certificaat waarmee de herkomst van een webpagina getraceerd kan worden. Dit wordt zichtbaar gemaakt door het (groene) slotje in de adresbalk. Pagina’s zonder SSL certificaat worden in de meeste browsers als potentieel onveilig bestempeld.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z