Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Platte tekst staat voor tekst zonder verdere opmaak. Er wordt geen rekening gehouden met zaken als vet, schuingedrukt, het lettertype of kleurgebruik. Dit soort teksten kunnen als basis dienen voor pagina’s die later in het proces worden opgemaakt, of voor andere toepassingen waarbij een specifieke opmaak niet nodig is of variabel kan zijn. Wat is platte tekst en in welke situaties bieden dit soort teksten voordeel?

Definitie platte tekst

Bij het lezen van een tekst kan het soms lastig zijn om de intentie te bepalen of om een emotie over te brengen. Met tekst formattering kun je tekstdelen benadrukken of ze in een andere context plaatsen. Een auteur kan een roman schrijven met pen, typemachine of tekstverwerker. Uiteindelijk zal de drukker hier een vorm voor kiezen. De term platte tekst wordt vooral toegepast voor digitale teksten. De inhoud en de vorm worden als twee losse elementen verwerkt. Dit is bijvoorbeeld te zien in een CSS waarmee dezelfde tekst in diverse stijlen kan worden weergegeven. Naast de vraag “wat betekent platte tekst?” kun je ook de vraag stellen waarom je dergelijke tekst zou gebruiken.

Gebruik van platte tekst in de praktijk

Strikt genomen zal een mens nooit een ‘platte tekst’ onder ogen krijgen. Zodra een tekstfragment wordt weergegeven zal er een keuze gemaakt worden voor een lettertype, de kleur van de tekst of achtergrond. Het programma of de printer zal in dit geval een algemene formattering kiezen. Denk aan het courier lettertype in zwart op een witte achtergrond. Computers kunnen deze input wel direct interpreteren en converteren naar de gewenste vorm. Denk aan een screen reader die platte tekst uitspreekt.

Het meest voorkomende formaat platte tekst is een .txt bestand. Dit kan met de meeste tekstverwerkers opgeslagen worden. Rijke tekst of Rich Text zoals een .rtf bestand bevat wel informatie zoals het lettertype, tekstgrootte of een specifieke spatiëring. Hoewel ‘verrijkte’ tekst weer teruggebracht kan worden tot platte tekst is het mogelijk dat er informatie verloren gaat of niet juist geïnterpreteerd wordt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z