Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

USP is een afkorting die staat voor Unique Selling Point. Daarmee wordt een onderscheidend kenmerk van een product of dienst bedoeld die de consument moet overtuigen om tot aankoop over te gaan. Wat betekent USP en wat zijn voorbeelden van deze unieke proposities?

Wat is USP?

Naast ‘Point’ wordt ook wel ‘Proposition’ gebruikt. Hoewel het doorgaans van betrekking is op commercieel verkrijgbare producten of diensten kan het ook toegepast worden op personen. Zo kan er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd worden naar één of meerdere kenmerken die een persoon uniek gekwalificeerd maakt voor een dienstbetrekking. In marketing zijn UPS’en van belang om onderscheid te maken met concurrerende producten of diensten. Of juist om aan te tonen dat een product of dienst zo uniek is dat er geen vergelijkbaar alternatief bestaat.

Voorbeelden van Unique Selling Points

  • Opiniebladen willen zich onderscheiden van nieuwsmedia door feiten in subjectieve context te plaatsen.
  • LinkedIn richt zich als sociaal netwerk specifiek op professionals en bedrijven.
  • iDeal is een online betaalmethode die consumenten via hun eigen betaalomgeving van een Nederlandse bank laat betalen. PayPal is juist weer uniek omdat er geen lokale bankrekening vereist is om transacties te verrichten.
  • Head & Shoulders is het eerste en nog altijd meest bekende merk dat zich specifiek richt consumenten met roos.
  • Fenty is een merk make-up dat opgericht werd door artiest Rihanna en zich onderscheid door meer tinten aan te bieden voor personen met een donkere huidskleur.
  • Levenslange garantie kan ook een onderscheidend kenmerk zijn, dat overigens vaak gepaard gaat met een flink aantal uitzonderingen.

Grootste, beste, populairste

Wanneer een product of dienst niet uniek is maar wel marktleider, dan kan deze status als USP worden gebruikt. Zo is WordPress het meest gebruikte CMS voor websites. Apple stond jarenlang bovenaan als meest verkochte merk smartphone, terwijl Google in dezelfde tijd het meest gebruikte mobiele besturingssysteem had. Door zeer specifieke kenmerken uit te lichten kunnen bedrijven zichzelf de grootste, de beste of populairste noemen zonder dat het in werkelijkheid echt waarde vertegenwoordigt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z