Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Whois is een protocol waarmee de informatie van een IP-adres of domeinnaam achterhaald kan worden. De uitspraak is als de twee Engelse woorden “who” en “is” of in het Nederlands “wie is”. Er wordt een vraag gesteld aan een database, doorgaans zullen de contactgegevens van de eigenaar worden vermeld inclusief de provider nameservers. Wat is whois en wat kun je met deze informatie?

Wat is whois?

Er zijn enorm veel websites op het internet, met whois kan iedereen snel de basisinformatie van een domein opzoeken. Hierbij is onderscheid te maken tussen de eigenaar van het domein en de registrant die als tussenpersoon fungeert. Naast zoeken met een command-line applicatie bieden veel hosting bedrijven de mogelijkheid om de whois-gegevens op te vragen. Er zijn acht whois-servers voor verschillende delen van de wereld:

  • ARIN voor de Verenigde Staten en Canada
  • RIPE voor Europa en het Midden-Oosten
  • NCC voor Centraal-Azië
  • APNIC voor Azië
  • LACNIC voor Zuid-Amerika
  • AfriNIC voor Afrika
  • IANA voor wereldwijd gebruik
  • RADb voor wereldwijd gebruik

Naast werelddelen hebben de meeste landextensies hun eigen server. In Nederland beheert SIDN de .nl domeinnamen.

Waar vind je whois-gegevens?

De officiële lijst van .nl domeinnamen wordt beheerd door de SIDN, via hun website zijn de whois-gegevens op te zoeken. Wanneer een domeinnaam nog vrij is kan deze geregistreerd worden. Het ingeven van domeinen is beperkt om misbruik te voorkomen. Hosting providers en domein hosting bedrijven bieden vaak een zoekfunctie aan voor meerdere extensies. Wanneer een naam vrij is kan deze direct geregistreerd worden.

Waarom zou je deze informatie opzoeken?

Als iemand een domeinnaam wil registreren moet dit een unieke naam zijn. Wanneer de naam reeds geregistreerd is zal de registrant in de whois-gegevens vermeld staan. Het is vervolgens mogelijk om contact op te nemen, bijvoorbeeld om een voorstel tot overname te doen. Er is niet altijd directe contact informatie beschikbaar, het is ook niet toegestaan om contact te leggen voor marketingdoeleinden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z