Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is kleinkapitaal?

Kleinkapitaal of in het Engels ‘small caps’ is een term die afkomstig is uit de typografie en staat voor hoofdletters die op hetzelfde formaat als kleine letters worden afgebeeld. Het doel hiervan is om ‘caps’ tekens er niet teveel uit te laten springen in een tekst. Wat is een kleinkapitaal en hoe worden deze karakters weergegeven op een beeldscherm?

Definitie kleinkapitaal

Het eerst bekende gebruik van deze term dateert uit 1501, toen Aldus Manutius voor het eerst deze manier van schrijven zou toepassen. De betekenis kleinkapitaal is letterlijk een ‘kleine kapitaal’ of anders gezegd een hoofdletter die kleiner wordt geschreven dan normaal. Bij regulier gebruik van hoofdletters zullen deze karakters uitgelijnd worden op de bovenzijde van de stokken die letters als ‘b’ en ‘d’ bezitten. Bij een kleinkapitaal zullen hoofdletters dezelfde hoogte bezitten als de letters ‘a’ en ‘o’. Aan de vorm van de letter is te zien dat het om een hoofdletter gaat terwijl de hoogte past bij kleine letters.

Waarom kleinkapitaal letters gebruiken?

In standaard teksten zullen kleinkapitaal letters niet vaak voorkomen. De voornaamste reden om van dit soort kapitalen gebruik te maken is de verhouding van afkortingen. Een afkorting als KLM of DHL valt direct op, door ze in kleinkapitaal weer te geven worden afkortingen op een meer neutrale wijze weergegeven. Romeinse cijfers en afkortingen kunnen in deze vorm worden weergegeven, ook namen van auteurs worden soms in kleinkapitaal geschreven

Echt en vals kleinkapitaal

Er valt onderscheid te maken tussen hoofdletters die specifiek zijn ontworpen voor deze toepassing en hoofdletters die geschaald zijn. In het tweede geval kan de verhouding en dikte afwijken wat onnatuurlijk oogt. Lang niet alle lettertypen zijn voorzien van echte kleinkapitaal letters, veel tekstverwerkers zullen automatisch kiezen voor de geschaalde versie. Het verschil in dikte kan gecompenseerd worden door deze karakters licht vet / bold te maken. Ook in traditioneel letterzetten kan dit een uitdaging vormen, met name het ontbreken van schuinschrift (italic) hoofdletters in kleinkapitaal ontbreken vaak.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z