Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Stockfoto is een afbeelding waarvan de niet-exclusieve gebruiksrechten worden aangeboden aan gebruikers. In plaats van een unieke foto te kopen wordt een bestaande foto in licentie genomen zonder exclusiviteitsrecht. Zo kunnen artikelen in magazines en websites voor een relatief laag bedrag worden voorzien van ondersteunend beeldmateriaal. Wat is een Stockfoto en wat is het verschil met Rechtenvrije foto’s?

Wat is Stockfoto?

Het verschil tussen Stockfoto’s en Public Domain fotografie is niet voor iedereen even duidelijk. Bij Rechtenvrije, Royalty Free of Public Domain afbeeldingen betreft het foto’s die niet langer auteursrechtelijk beschermd zijn, of de auteur heeft afstand gedaan van gebruiksrechten. Dit kan bijvoorbeeld een zeer oude afbeelding zijn waarvan de rechten verjaard zijn, of de fotograaf haalt liever erkenning uit publicatie dan er geld mee te willen verdienen. Bij een Stockfoto gaat het om beelden die tegen betaling gebruikt mogen worden, met beperkte gebruiksrechten en op basis van een niet-exclusieve overeenkomst. Per medium en soort gebruik kunnen de kosten variëren.

Gelijke monniken, andere kappen

Een foto in een magazine kan duurder zijn om te licenseren dan dezelfde foto op een website, als de printversie bijvoorbeeld in een hogere resolutie wordt gekocht. Zo zijn er diverse factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prijs zoals:

  • Medium (print/digitaal)
  • Oplage (hogere oplage = hogere prijs)
  • Gebruiker (zakelijk/non-profit)
  • Bestandsformaat (jpg/raw)

Per beeldbank en fotograaf kunnen er afwijkende voorwaarden zijn voor het gebruik van de afbeeldingen. Bekende Stockfoto websites zijn Shutterstock, Getty Images en 123RF.

Waarom standaard foto’s gebruiken?

Bij een publicatie over varkenshouderij hoeft de redactie geen fotograaf het land in te sturen om een foto van een varken te maken. Die zijn er al voldoende. Andersom is ook mogelijk. Denk aan foto’s van een beroemd persoon tijdens een gelegenheid waar slechts één fotograaf aanwezig was. Meerdere nieuws outlets kunnen zo beeldmateriaal laten zien. Stockfotografie kan tijd en kosten besparen, of het gebruik van beeldmateriaal mogelijk maken dat op andere wijze niet beschikbaar zou zijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z