Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een webshop, ook wel webwinkel genoemd, is een online platform waar producten of diensten te koop worden aangeboden. Het is de digitale variant van een fysieke winkel. Bezoekers van de webshop kunnen door het assortiment bladeren, producten of diensten selecteren en deze vervolgens aanschaffen via een online betaalproces. Wat is een webshop en hoe kun je zelf een webwinkel beginnen?

Wat is een webshop?

Wil jij een webshop starten? Dit is gewoon mogelijk, zonder fysieke winkel te starten. Het is daarom voor veel ondernemers interessant om een online winkel te openen. Bouw je webshop met Open Source systemen als WordPress. Of Bijvoorbeeld een gesloten platform als LightSpeed, waarbij je een abonnement afsluit.

Wat voor soort webshops zijn er?

Webshops komen in alle soorten en maten. Je hebt kleine winkels online die maar een paar soorten spullen verkopen, en grote webwinkels die van alles aanbieden, net zoals de grote warenhuizen in de stad. Sommige webshops werken op zichzelf, terwijl andere een deel zijn van een grotere website. Of een webshop goed loopt, hangt af van hoe makkelijk mensen er kunnen winkelen, hoe goed en hoe duur de spullen zijn die ze verkopen, en hoe goed ze hun winkel laten zien aan de wereld.

Hoe begin je een webshop?

Om je eigen webshop te beginnen, moet je eerst goed nadenken over wat je wilt verkopen en aan wie. Het is belangrijk om een website te maken die makkelijk te gebruiken is, er goed uitziet, en waar mensen veilig kunnen betalen. Je hebt een naam nodig voor je website (dat heet een domeinnaam) en een plek op het internet waar je website kan ‘wonen’ (dat heet hosting).

Het internet, waar je webshop op komt te staan, bestaat uit heel veel pagina’s en websites die aan elkaar verbonden zijn. Je kunt deze pagina’s bekijken met een programma op je computer of telefoon, dat heet een webbrowser. Niet alle websites krijgen veel bezoekers, maar met de juiste reclame en een goede webshop kun jij ervoor zorgen dat mensen jouw site wel vinden en er dingen willen kopen.

Als je iets wilt laten opvallen op het internet, of het nu voor persoonlijk gebruik, je bedrijf, of je merk is, Doubleweb regelt dit voor jou. Wij bieden diensten voor het bouwen van een website, het opzetten van een webshop, en branding om je online aanwezigheid te versterken. Jouw site komt op het internet dankzij de expertise van Doubleweb.

Een webshop: de virtuele winkel

De virtuele winkel biedt veel voordelen ten opzichte van een fysieke winkel:

  • Altijd open: een webshop is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Klanten kunnen dus altijd winkelen, ongeacht het tijdstip of de dag.
  • Bereik: met een webshop kun je klanten over de hele wereld bereiken, niet alleen de mensen die toevallig langs jouw winkel lopen.
  • Lagere kosten: over het algemeen zijn de kosten om een webshop te runnen lager dan die van een fysieke winkel. Je hebt bijvoorbeeld geen duur winkelpand nodig.
  • Makkelijk te starten: het opzetten van een webshop kan relatief snel en eenvoudig zijn, vooral met de vele platformen en tools die tegenwoordig beschikbaar zijn.
  • Gemak voor de klant: klanten waarderen het gemak van online winkelen, zoals het vermijden van reistijd, parkeerproblemen en de mogelijkheid om producten gemakkelijk te vergelijken.

Waar wacht je nog op? Start jouw webshop, het is makkelijk, niet te duur en biedt veel kansen.

De regels en wetten voor je webshop

Naast dat een webshop maken heel leuk is, komen er ook serieuze taken bij kijken. Een webshop moet aan verschillende regels en wetten voldoen. Deze regels zijn ontworpen om zowel consumenten te beschermen als een eerlijk en transparant handelsklimaat te stimuleren. Het is noodzakelijk voor webshops om aan deze regels te voldoen om vertrouwen bij klanten op te bouwen en juridische problemen te voorkomen.

  1. Informatieplicht: je moet duidelijke informatie over je bedrijf verstrekken, zoals je bedrijfsnaam, contactgegevens, en KvK-nummer. Ook moet je informatie over de producten of diensten, inclusief prijzen, beschikbaarheid, en de totale kosten (inclusief belastingen en verzendkosten) duidelijk vermelden.
  2. Herroepingsrecht: consumenten hebben het recht om binnen 14 dagen na ontvangst van een product de koopovereenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Dit wordt ook wel het ‘recht op bedenktijd’ genoemd. Je moet klanten hierover informeren voordat ze een aankoop doen.
  3. Privacy: je moet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat je zorgvuldig moet omgaan met persoonsgegevens van klanten. Je moet hen informeren over hoe hun gegevens worden gebruikt, en je moet toestemming vragen voor het verwerken van hun gegevens.
  4. Wettelijke garantie: consumenten hebben recht op een betrouwbaar product. Dit betekent dat een product moet voldoen aan de verwachtingen die de consument ervan mag hebben. Als een product niet voldoet, heb je als verkoper de plicht dit op te lossen.
  5. Veilige betalingsmethoden: je moet zorgen voor veilige betaalmethoden en de veiligheid van de online transacties garanderen. In Nederland en België zijn er diensten als iDeal en Bancontact in het leven geroepen om online betalen eenvoudiger en veiliger te maken. Na het kiezen van artikelen wordt de klant omgeleid naar een beveiligde betaalomgeving die door een geautoriseerde payment provider wordt beheerd.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z