Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Watermerk is een herkenbaar patroon in papier met wisselende dikte dat middels lichtdoorlating of reflectie zichtbaar is. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om originele documenten of waardepapieren te onderscheiden van vervalsingen. Er zijn ook digitale methoden om dergelijke authenticatie mogelijk te maken. Wat is een Watermerk en hoe werkt dit met digitale media?

Wat is een Watermerk?

De meeste bekende vorm van Watermerken is het gebruik op papiergeld. Wanneer een biljet tegen het licht wordt gehouden verschijnt er een afbeelding die normaal gesproken niet zichtbaar is. Wanneer deze afbeelding ontbreekt betreft het een vervalsing. Omdat het relatief ingewikkeld en kostbaar is om deze techniek toe te passen kunnen waardepapieren op deze wijze onderscheiden worden van frauduleuze kopieën. De technologische mogelijkheden zijn in de loop der tijd verbeterd, daarom worden op papiergeld nu ook andere verificatiemethoden toegepast. Naar geld zijn er ook postzegels en andere documenten met een monetaire waarde die voorzien worden van een Watermerk.

Digitaal Watermerken

De term wordt ook toegepast op diverse soorten digitale media. Zo kan met een applicatie als Photoshop een Watermerk aan een foto worden toegevoegd. Er worden pixels toegevoegd aan de afbeelding wat het mogelijk maakt een afbeelding te herleiden naar de bron. Op Stock Foto websites wordt doorgaans gebruik gemaakt van duidelijk zichtbare informatie om ongeoorloofd gebruik te ontmoedigen. Het is ook mogelijk om andere mediatypen van een Watermerk te voorzien. Denk aan een audio bestand met een onhoorbare toevoeging aan de digitale data. De wijze van beveiliging bepaalt of het Watermerk verwijderd kan worden zonder het oorspronkelijke bestand te wijzigen. In software kan hier gebruik van worden gemaakt door alleen originele bestanden weer te geven, denk aan een e-book met beveiliging. Diverse encryptie methoden hebben de noodzaak voor zichtbaar Watermerken voor een groot deel vervangen. Denk aan crypto currency dat via een blockchain wordt voorzien van een unieke code.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z