Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een Proefdruk is een voorlopige versie van een publicatie die gebruikt kan worden om mogelijke fouten voor de uiteindelijke druk te corrigeren, of voor recensenten om tijdig een review te schrijven. Deze versies worden doorgaans voorzien van een bredere marge om eventuele correcties te noteren. Wat is een Proefdruk en hoe verschillen deze documenten van Pre-publicatie uitgaven?

Wat is Proefdruk?

De uitvinding van de drukpers heeft het mogelijk gemaakt om grote aantallen van hetzelfde werk te maken en verspreiden. Voordat een boek, tijdschrift of andere publicitaire wordt gedrukt zal er eerst een Proefdruk worden gemaakt. Dit is een testversie die nagenoeg compleet is, maar wel aangepast kan worden op basis van opmerkingen door personen die deze evaluatie versie ontvangen. Naast inhoudelijke correcties was het vroeger ook van belang om de technische kwaliteit te testen, zoals de constructie van de mal die gebruikt wordt om een boek te drukken.

Pre-publicatie

Een Proefdruk kan als Pre-publicatie dienen, dit is niet altijd het geval. Vaak worden kopieën van werken verspreid onder de pers en andere belanghebbenden voordat een boek beschikbaar is voor de eindconsument. Deze versies kunnen iets afwijken van de definitieve druk, ze zijn niet bedoeld om mogelijke fouten te corrigeren. Dit is bij voorkeur de versie die wordt verspreid, wanneer het vanwege tijdsdruk of andere overwegingen niet mogelijk is om een Pre-publicatie versie uit te geven kan een Drukproef worden uitgegeven. In dit geval dient de recensent er rekening mee te houden dat de versie voor de eindconsument licht kan afwijken van deze versie.

Digital proofing

In het digitale tijdperk is het eenvoudig om annotaties te maken in digitale documenten, zo kunnen er ook meer revisies gemaakt worden. In plaats van meerdere Proefdrukken kan één document gedeeld worden met een aantal ontvangers, die ieder op eigen titel correcties kunnen koppelen aan het document. Net zoals herdrukken van boeken kunnen afwijken van de vorige editie, kunnen ook ebooks in meerdere versies worden gedistribueerd. In tegenstelling tot gedrukte werken worden dergelijke updates vaak gratis verspreid onder klanten die een eerdere editie hebben gekocht.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z