Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Boilerplate is een term voor standaard onderdelen die deel uitmaken van een geheel. Dit kan dezelfde tekst zijn voor verschillende kranten of delen van een contract die steeds opnieuw terugkeren. In het geval van boilerplate code betreft het de delen code die gebruikt worden met weinig of geheel zonder aanpassingen. Wat is HTML boilerplate en hoe wordt dit gebruikt in web development?

Definitie boilerplate

Software bestaat uit enorme hoeveelheden code, om alles steeds opnieuw in te voeren zou onnodig veel tijd kosten, daarnaast is er een grotere kans op fouten in de code. Er zijn verschillende methoden om het proces te stroomlijnen zoals metaprogramming, waarbij de computer automatisch de nodige boilerplate code schrijft, of tijdens de compilatie toevoegt. Bij model-driven engineering worden modellen en model-naar-code generatoren gebruikt die handmatig invoeren van boilerplate code overbodig maken.

HTML boilerplate voorbeeld

Een voorbeeld van code die standaard aanwezig is op HTML pagina’s is als volgt:

 

<!DOCTYPE html>

<html lang=”en”>

<head>

  <meta charset=”UTF-8″/>

  <title></title>

</head>

<body>

 

</body>

</html>

 

In de meeste gevallen is deze informatie zo algemeen dat het gereduceerd kan worden tot:

 

<!DOCTYPE html>

<title></title>

 

De rest behoort tot de standaard die door een volledig ingerichte webserver wordt aangevuld. HTML5 Boilerplate is een tool die het bouwen van website of web apps vereenvoudigt. Deze tool wordt wereldwijd gebruikt door grote bedrijven en organisaties zoals Nike en Microsoft maar ook zeker door kleine web developers.

Oorsprong van de term

Letterlijk staat “boiler plate” voor het plaatstaal dat werd gebruikt in de productie van boilers. Deze stalen platen leken veel op de standaard platen die gebruikt werden in de drukkerij om kranten te persen. Er werden vaak minder belangrijke ‘opvul’ artikelen gemaakt die snel ingevoegd konden worden in verschillende kranten. De term werd later gebruikt voor standaard tekst in contracten en is uiteindelijk terechtgekomen in de wereld van software development, waarin veel code hergebruikt wordt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z