Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is deskresearch?

Deskresearch is een term voor onderzoek dat op afstand wordt uitgevoerd, vaal letterlijk aan een bureau in een kantoor. In plaats van uniek onderzoek te verrichten op locatie wordt er gebruik gemaakt van diverse middelen zoals internet en telefoon om bestaande informatie te verzamelen met als doel nieuwe content te genereren. Wat is deskresearch en waarom is deze vorm van onderzoek zo populair?

Definitie deskresearch

Bij regulier onderzoek worden mensen en middelen ingezet om nieuwe informatie te verzamelen. Denk aan een journalist die met camera op pad gaat om verslag te doen van een ongeval. Een journalist die deskresearch uitvoert gaat niet zelf op pad maar maakt gebruik van reeds bestaande informatie om een artikel samen te stellen. Je zou het ‘tweedehands’ journalistiek kunnen noemen, hoewel het wel degelijk mogelijk is om een toegevoegde waarde te bieden.

Waarom deskresearch uitvoeren?

Het antwoord op de vraag waarom deskresearch wordt toegepast is heel eenvoudig; het is goedkoop. Ik plaats van rond te reizen, testen uit te voeren en specialisten in te huren is er slechts één persoon nodig die goed is met Google en bestaande informatie op een andere manier kan omschrijven. Dit betekent overigens niet dat alle deskresearch bestaat uit overbodige kopieën van bestaand onderzoek, zo kan een auteur meerdere bronnen raadplegen om zo tot een unieke visie op een onderwerp te geraken.

Kopie maken of nieuwe conclusies trekken

Een copywriter die een bestaand artikel in andere woorden opschrijft is niet hetzelfde als een auteur die zich laat inspireren door bestaand onderzoek vanuit meerdere bronnen. Het kan wel een probleem zijn als de auteur in kwestie zich anders voordoet. Zo is er de roman “The Painted Bird” van Jerzy Kosinski uit 1965 over the Holocaust. Hoewel het een fictief verhaal betreft deed Kosinski zich voor als overlevende van de Holocaust, wat niet het geval was. Hij baseerde zijn verhalen op deskresearch van echte anekdotes uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er meerdere auteurs ontmaskerd die onder pseudoniemen schreven en zich baseerde op bestaande teksten.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z