Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Webhosting is een dienst waarbij personen en bedrijven websites beschikbaar kunnen stellen via het internet. Naast hardware en software bieden ze ook technische en inhoudelijke ondersteuning aan klanten. De dienstverlening kan per aanbieder verschillen. Webhosting wat is dat, en hoe kies je een geschikt hosting bedrijf?

Wat is Webhosting?

Tussen aanbieder en bezoeker ligt een Webhosting organisatie. Hoewel het internet een ‘open’ netwerk betreft, is er wel degelijk een tussenliggende organisatie nodig om gebruik te maken van het internet. Vaak zullen er zelfs meerdere bedrijven zijn om de informatie van A naar B te brengen. Zo zal de data van een website ergens fysiek opgeslagen moeten worden. Omdat deze data 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar moet zijn is het praktisch om dit uit te besteden aan een Webhosting bedrijf. Die beschikt over servers met computers en opslagruimte. Daarbij is er de keuze voor shared servers waarbij meerdere klanten dezelfde opslagruimte delen, of voor een dedicated server die gereserveerd is voor een specifieke klant. Doorgaans zullen backups ook deel uitmaken van het hosting pakket.

Diensten van Webhosting bedrijven

Naast opslagruimte en het onderhoud van de hard- en software leveren de meeste Webhosters ook aanvullende diensten zoals domein registratie. Hoewel iedereen een domeinnaam kan bezitten, mogen alleen geautoriseerde registranten deze namen vastleggen en beheren. GoDaddy is een grote internationale registrant, in Nederland zijn enkele voorbeelden HostNet en Argeweb. Naast websites zullen Webhosting bedrijven ook e-mail servers en verwante diensten aanbieden, zo kunnen de meeste internet gerelateerde diensten bij één aanbieder worden ondergebracht. Het is overigens mogelijk om diverse functionaliteiten bij andere partijen onder te brengen. Er zijn ook aanbieders van Content Management Systemen die tevens als Webhosting aanbieder opereren. Zo is WordPress.com de commerciele tak van het bekende Open Source systeem dat tevens hosting aanbiedt, Squarespace en Shopify zijn tevens aanbieders van website bouwers die hosting als onderdeel van hun diensten aanbieden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z