Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is dataverkeer?

Dataverkeer of in het Engels data traffic staat voor de hoeveelheid data die verzonden wordt via een netwerk in een specifieke periode. Door data te beheren kunnen aanbieders ervoor zorgen dat gebruikers de opgevraagde informatie snel en zonder haperingen kunnen downloaden of uploaden. Wat is dataverkeer op een website en waarom is netwerk management van belang?

Definitie dataverkeer

De hoeveelheid dataverkeer die een website genereert is afhankelijk van de clients die informatie opvragen. Met andere woorden; een website met enorm veel data die nooit wordt opgevraagd genereert nauwelijks dataverkeer. Aan de andere kant kan één klein bestand dat miljoenen keren wordt opgevraagd enorm veel dataverkeer tot stand brengen. Denk aan een korte viral video die de hele wereld over gaat en voor een enorme hoeveelheid dataverkeer zorgt.

Opslag en gebruik

Binnen datacenters wordt onderscheid gemaakt tussen bestanden die vaak worden opgevraagd en data die voornamelijk wordt opgeslagen. Een populaire YouTube video zal vaak worden opgevraagd en mogelijk door meerdere personen tegelijkertijd. Dit betekent dat er veel dataverkeer plaatsvindt. Om de druk op één server te beperken kan hetzelfde bestand via meerdere servers aangeboden worden om aan de vraag te voldoen. Door dataverkeer te monitoren kunnen datacenters inschatten welke capaciteit nodig is.

Online diensten

Met de opkomst van snelle internetverbindingen zijn er ook steeds meer web services gekomen die grote hoeveelheden dataverkeer genereren. Zo is het mogelijk dat een fotobewerkingspakket een foto via internet op een externe server plaatst, daar de afbeelding verwerkt en weer terugstuurt naar de computer van de gebruiker. Dit soort heen-en-weer acties zorgen voor een server load waar het netwerk op berekend moet zijn. Glasvezelverbindingen bieden een gelijkwaardige upstream en downstream snelheid, andere technologieën zullen doorgaans een hogere download snelheid bieden met een lagere upload snelheid.

Door informatie te cachen in de lokale RAM is het mogelijk om de belasting op de server te verminderen. Dit is echter alleen interessant voor data die vaker wordt opgeroepen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z