Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Definitie publisher

Publisher staat letterlijk voor uitgever. Dit kan een uitgever zijn van drukwerk maar ook een beheerder van websites. Ook content creators die producties maken voor online platformen en deze zelf publiceren kunnen als publishers worden aangemerkt. Wat is een publisher en welke rol spelen grote uitgevers nog op het laagdrempelige internet?

Naast het maken van content is het ook nodig om de producties te verspreiden. De organisatie of het persoon die hiervoor zorgt draagt is een publisher. Content kan in opdracht van de uitgever worden gemaakt, het is ook mogelijk dat de publisher alleen de verspreiding verzorgt. Met de opkomst van digitale downloads is de drempel om content te produceren en verspreiden aanzienlijk verlaagd.

Microsoft Publisher is een softwarepakket om documenten te ontwerpen voor distributie via diverse kanalen.

Traditionele uitgevers

Dat de oplages van kranten flink zijn gedaald sinds het begin van deze eeuw zal geen verrassing zijn. Veel bekende publicaties vallen tegenwoordig onder hetzelfde moederbedrijf. Zo behoren de Volkskrant, het Parool en Trouw tot de uitgever DPG, waar ook de internet only nieuwssite Nu.nl onderdeel van uitmaakt. Door naast drukwerk ook actief te zijn op internet en social media is het mogelijk een nieuwe doelgroep aan te spreken en nieuwe formats te ontwikkelen. Het valt daarbij wel op dat unieke titels exact dezelfde artikelen publiceren waarmee het gebrek aan diversiteit en eigenheid van merken wordt blootgelegd.

Self publishing

Waarom zou je als journalist solliciteren bij een krant als je zelf een blog kunt beginnen? Iedereen met een internetverbinding en een goed idee kan publisher worden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Bloggers
  • Vloggers
  • Podcasters
  • Video producenten

Naast eigen websites kan er direct verdiend worden via platformen als YouTube of indirect als influencer via Instagram. Enkele van de meest populaire YouTube kanalen zijn opgezet door personen zonder achtergrond in traditionele media. Met name niche onderwerpen zoals gaming, fashion en content voor kinderen weten grote aantallen kijkers en volgers te verwerven.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z