Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

IP Adres is een unieke identificatie van de verbinding die tot stand wordt gebracht met het internet. Bij ieder bezoek aan een webpagina zal er een verzoek ingediend worden om de gevraagde informatie naar een uniek Internet Protocol adres te sturen. De aanbieder kan hier informatie uit ontleden zoals de internetprovider en de locatie (bij benadering). Wat is een IP Adres en wat kun je met deze informatie?

Wat is een IP-Adres?

Een pakketje dat besteld wordt moet voorzien zijn van een adres om op de juiste locatie bezorgd te worden. Dit geldt ook voor een digitaal pakket via internet. IP adressen zijn unieke getallenreeksen die de ontvanger identificeren. Daarbij is overigens ook bij benadering de fysieke locatie te achterhalen, overheidsdiensten kunnen exact het  fysieke adres achterhalen. Voor internet marketing kan dit soort informatie ideaal zijn om gerichte advertentiecampagnes in te zetten. Naast locatie kan bijvoorbeeld ook bepaald worden bij welke provider diensten worden afgenomen, wat voor een concurrent interessant kan zijn.

Eigen IP-adres opvragen

“Wat is mijn IP adres?” is een vaak gestelde vraag. In tegenstelling tot een postadres is het een nummer waar geen logica achter lijkt te zitten. Daar komt nog bij dat niet iedereen over een vast IP adres beschikt. Er zijn volop tools die snel het adres weergeven zonder in de instellingen van de computer of mobiel apparaat te duiken. Dit geeft ook aan hoe gevoelig deze informatie is. Met een VPN kun je het echte adres maskeren door via een andere server verbinding te maken. Dit stelt de gebruiker ook in staat om virtueel van locatie te veranderen. Naast veiligheid kan dit ook om andere redenen zijn, bijvoorbeeld om gebruik te maken van het Netflix aanbod in Amerika in plaats van Nederland. In landen die internet censureren wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van VPN diensten om vrije toegang tot het internet te verkrijgen.

Een IPv4 adres bestaat uit 32 bits, omdat het aantal unieke reeksen uitgeput raakte is er later IPv6 geïntroduceerd op basis van 128 bits, ofwel 4.3 met 38 nullen aan unieke adressen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z