Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Sitemap is een bestand met daarin een overzicht van alle pagina’s en koppelingen op een website. Naast een manier om navigatie op een site voor bezoekers eenvoudiger te maken, dient het vooral als een ondersteunende wijze voor webcrawlers om websites te indexeren. Wat is een Sitemap en heeft dit invloed op SEO?

Wat is Sitemap?

Een website bestaat meestal uit meerdere webpagina’s. Deze pagina’s zijn met elkaar verbonden op basis van onderwerp en context. De webpagina’s worden aan elkaar gekoppeld via hyperlinks, bijvoorbeeld in een navigatiemenu of als koppeling bij een afbeelding of tekstfragment. De Sitemap betekenis kent drie standaard definities:

Een structuur van een website die dient als referentie voor webdesigners om de context en navigatie in kaart te brengen.
Een visueel overzicht van webpagina’s zodat de bezoeker een categorie, onderwerp of pagina eenvoudig kan vinden.
Een bestand dat webcrawlers kunnen gebruiken om een website te indexeren voor opname in zoekmachines. Websites die gebruik maken van plug-ins zonder vindbare koppelingen voor een crawler kunnen zo ‘onzichtbare’ pagina’s in kaart brengen.

XML Sitemaps standaard

Omdat Sitemaps waardevol bleken te zijn besloot Google om de XML standaard te ontwikkelen. Zoekmachine aanbieders waaronder Microsoft en Yahoo zouden ook gebruik maken van deze standaard, wat het voor webdevelopers een stuk eenvoudiger heeft gemaakt om websites bereikbaar te maken voor webcrawlers. Met name op domeinen met een groot aantal pagina’s kan het tijdrovend zijn om iedere pagina te indexeren, een Sitemap kan helpen met indexatie. Omdat de informatie in deze bestanden niet altijd accuraat is, is het mogelijk dat de crawler deze informatie negeert. Het is daarmee een aanvulling op reguliere indexatie, het kan niet als vervanging worden aangemerkt. Daarmee is het niet een manier om specifieke pagina’s van indexatie uit te sluiten.

Bij dynamisch gegenereerde websites en domeinen waar veel wijzigingen plaatsvinden zal er per aanvraag een Sitemap gegenereerd worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z