Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Interactie vindt plaats als twee of meer elementen invloed op elkaar uitoefenen. Zo kan er bijvoorbeeld sociale interactie plaatsvinden of chemische elementen kunnen veranderen als ze met elkaar in aanraking komen. In computertechnologie vinden veel interacties plaats, zowel op het gebied van hardware en software maar ook met eindgebruikers. Wat is interactie en hoe werkt interactief ontwerp?

Wat is interactie?

Twee personen die met elkaar praten gaan een interactie aan met elkaar. Een klant die via live chat contact legt met een helpdeskmedewerker is ook een vorm van interactie. Een AI chatbot die een gesprek aanknoopt met een persoon behoort eveneens tot interactie. Alle processen waarbij één element een verband legt met een ander element behoort tot de categorie interacties. Er zijn verschillende vormen van interactie mogelijk:

  • Eenzijdig
  • Wederzijds
  • Gebruik
  • Misbruik
  • Conflict
  • Macht

Computerspellen zijn voorbeelden van interactieve media die naast passieve consumptie ook activiteit van de speler vereisen om een doel te bereiken.

UIX design

Een grafische vormgever ontwerpt afbeeldingen of animaties die als artistieke expressie dienen of functioneel zijn. UX staat voor User Experience, de gebruikerservaring. UI staat voor User Interface, de bediening voor gebruikers. Bij UIX design wordt niet alleen aandacht besteed aan de vormgeving maar ook met de interactie die plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve kiosk in een fastfood restaurant. Deze interface moet laagdrempelig zijn, visueel met een logische keten van acties. Een kassasysteem dat bediend wordt door werknemers is vaak minder intuïtief, personeel zal een training moeten doorlopen om optimaal gebruik te maken van het systeem.

Kunstmatige intelligentie

Zelflerende algoritmen kunnen nieuwe informatie verzamelen en interpreteren. Een artificial intelligence systeem is tevens in staat om de interactie aan te gaan met andere partijen. De Turing test is een bekend experiment waarbij een computer de gebruiker moet overtuigen dat de gesprekspartner een mens is en niet een machine. Een suggestie voor een opvolger van de Turing test die dateert uit 1936 is de Ikea test waarin een computerprogramma een Ikea handleiding moet begrijpen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z