Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een Webapplicatie of Web App is een toepassing die werkt op basis van een webbrowser. In tegenstelling tot een reguliere website functioneert deze toepassing als een individuele app. De navigatie en bediening is meer gebaseerd op applicatie software dan op website design. Het is daarmee een tussenvorm met elementen van zowel native apps als webdesign. Wat is een Webapplicatie en hoe kun je een dergelijke toepassing maken?

Wat is een Webapplicatie?

Software development en website ontwikkeling zijn twee verschillende categorieën met overlappende technologie en toepassingsmogelijkheden. Een ‘native app’ is een programma dat specifiek is ontwikkeld voor een platform zoals Windows of Android, een website wordt juist ontwikkeld om binnen meerdere systemen te werken in een browser. Bij native apps is er meer controle over het systeem waar de applicatie op draait, en kunnen er standaard elementen gebruikt worden. Hoewel een website ook assets van het systeem kan gebruiken, is het juist van belang dat de werking en het uiterlijk op ieder platform uniform is. Een Webapplicatie is gebaseerd op de technologie van HTML met een functionaliteit die meer lijkt op een native applicatie. Dit betekent in praktijk niet de standaard pagina indeling maar een primair scherm met diverse interactieve elementen.

Hoe maak je een Webapplicatie?

De meest eenvoudig wijze om een Webapplicatie te bouwen is een HTML website of pagina als shortcut aan het hoofdscherm van het systeem toe te voegen. In plaats van navigeren naar de juiste URL hoeft de gebruiker alleen op het icoon te tikken. De Web App is beperkt tot de functionaliteit in de browser en kan geen gebruik maken van verdere systeem elementen. Naast native apps en Webapplicaties zijn er ook hybride toepassingen. Zo heeft Facebook jarenlang in plaats van een volwaardige mobiele app gebruikt gemaakt van de website versie die in een ‘wrapper’ per platform werd aangeboden als app.

Hoewel de drempel voor een Webapplicatie lager ligt dan publicatie in de diverse App Stores, zullen serieuze toepassingen doorgaans niet als Webapplicaties aangeboden worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z