Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een bookmark is van oudsher een manier om te onthouden op welke pagina iemand is gebleven bij het lezen van een boek. Sinds de introductie van het internet is een ook een term voor het bewaren van URL’s om op een later tijdstip te laden. Wat is een bookmark en wat zijn alternatieve namen voor deze koppelingen?

Wat is bookmark?

Waarschijnlijk bestaan bookmarks, ook wel boekenlegger of bladwijzer genoemd, sinds de eerste eeuw van onze jaartelling. Dat is dus geruime tijd voordat de boekdrukkunst uitgevonden zou worden. In grote boekwerken kon het lastig zijn om precies de juiste pagina terug te vinden. Door er een lint of stuk papier tussen te leggen was het heel eenvoudig om direct naar de juiste pagina te bladeren. In de loop der eeuwen zou de bookmark tevens een decoratief karakter krijgen.

Waar komt de online bookmark vandaan?

Het internet heeft net als een boek pagina’s. Er zijn meer overeenkomsten met boeken zoals het gebruik van bookmarks. In dit geval is het geen indicatie van een pagina op papier maar een webpagina. Als het om online bladwijzers gaat dan is er een aanvullende reden om hier gebruik van te maken. In een boek zal de inhoud van een pagina altijd hetzelfde zijn, een webpagina kan een andere invulling krijgen. Zo kan een bookmark bewaard worden om een blog snel terug te vinden. De content zal steeds veranderen maar de URL blijft hetzelfde. Een beperking is dat webpagina’s soms verwijderd of verplaatst worden. In dat geval kan er een 301 of 302 redirect worden gemaakt. Er wordt dan automatisch doorverwezen naar een andere pagina.

Alternatieven voor bookmarks

Naast een bookmark om een pagina te bewaren worden ze ook wel favorieten genoemd of URL’s worden opgeslagen in een leeslijst. Daarbij is onderscheid te maken tussen het opslaan van een URL en het opslaan van de content op de pagina in een cache. De eerste toepassing van een bookmark was in 1993, het maakte toen deel uit van de Mosaic browser. Daar werden de favorietenlijstjes ‘Hotlists’ genoemd.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z