Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Cache control is een HTTP header die gebruikt wordt om de wijze waarop browser caching uitgevoerd moet worden is gedefinieerd. Zo wordt onder andere bepaald hoe een bron gecached wordt, waar en voor welke tijdsduur. De header is onderverdeeld in meerdere instructies. Wat is cache control en hoe werkt dit in HTML, met PHP of afbeeldingen?

Wat is cache control?

In cache control worden instructies geplaatst over de wijze waarop caching moet plaatsvinden in een browser. Een cache is een tijdelijke opslagruimte op het systeem van de client. Door data te cachen kan een website beter functioneren.

Wat kun je instellen?

Bij configuratie van de cache control zijn er diverse parameters die je kunt instellen:

  • No-cache: Met deze instructie wordt caching niet direct uitgeschakeld, er is wel eerst toestemming nodig vanuit de server.
  • No-store: Hierbij zal er geen data opgeslagen worden bij de client, content moet altijd opgevraagd worden bij de server. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij gevoelige data zoals bankgegevens.
  • Public: Het is mogelijk om data zonder voorbehoud te cachen.
  • Private: In dit geval is het toegestaan om te cachen maar alleen voor de specifieke gebruiker.

Daarnaast is er ook nog specifieke HTML cache control mogelijk door gebruik te maken van headers als deze:

  • Expires: Er kan een vervaldatum en tijdstip worden aangegeven. Als er een maximale tijdsduur is ingesteld zal deze header niet worden toegepast.
  • ETag: De lokaal opgeslagen versie zal worden gebruikt zolang de identificatie tag gelijk is. Als dit niet het geval is dan wordt er geen gebruik meer gemaakt van de content in de cache.
  • Vary: Deze header kan toegepast worden als er meerdere variaties van dezelfde pagina zijn. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde pagina in verschillende talen. Er wordt dan rekening gehouden met de taalkeuze.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z