Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is extranet?

Extranet is een privé netwerk dat toegang geeft aan partners, leveranciers en verkopers of een groep geselecteerde klanten. Het is een afgebakend deel van een intranet met toegang voor externe partijen. Wat is een extranet en hoe verschilt dit met internet en intranet?

Definitie extranet

Van de drie online netwerken is het internet de meest bekende. Dit is het netwerk dat in basis toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding. Een intranet is een netwerk dat specifiek gericht is op de medewerkers van een organisatie. Dit kan een lokaal netwerk zijn maar het is ook mogelijk dat het een gedecentraliseerd systeem betreft. Een extranet ligt ergens tussen internet en intranet in, het is mogelijk voor geselecteerde stakeholders buiten de organisatie om data op te vragen binnen het intranet systeem van een organisatie. Dit kan een afgebakend deel van het netwerk zijn.

Waarom gebruik maken van een extranet?

Bedrijven die samenwerken maar wel autonoom functioneren kunnen data uitwisselen op een gecontroleerde wijze door een extranet op te zetten. Daarbij zal er een leidende partner zijn die toegang verleend tot relevante data. Het is ook mogelijk dat fabrikanten of leveranciers via een login de afnemers toegang verlenen tot een deel van het administratieve systeem. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bestellingen plaatsen of de voorraadstatus bekijken. In een aantal gevallen is het ook mogelijk om geselecteerde klanten toegang te verlenen tot een deel van het netwerk.

Risico’s bij extranetten

Er is een reden dat het gebruik van een extranet minder bekend is dan het internet of intranet. Een deel van een centraal systeem toegankelijk maken voor externe partijen brengt namelijk verhoogde veiligheidsrisico’s met zich mee. Door data op afzonderlijke servers te plaatsen met eigen login en beveiliging kan dit worden voorkomen. Via collaboration software zoals Microsoft Teams of Slack is het mogelijk om te communiceren, bestanden te delen en toegang te verlenen binnen een separate omgeving. Mede door de ontwikkeling van dit soort oplossingen wordt de term extranet steeds minder gebruikt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z