Wederzijdse link staat voor een koppeling die wordt gemaakt als tegenprestatie voor een koppeling van een andere website. Een link van website A naar B wordt ‘beloond’ met een koppeling terug van website B naar A. Wat is een wederzijdse link en welke waarde hebben deze koppelingen voor SEO?
Wederzijdse links, of in het Engels ‘reciprocal links’, zijn gekoppeld aan de term link exchange. De definitie van wederzijdse link is daarmee een koppeling die gemaakt wordt omdat een andere site een koppeling maakt. Dit kan een soort bedankje zijn, het kan ook doelbewust zijn om elkaars populariteit uit te breiden. Via link exchanges worden doorgaans meer complexe koppelingen gemaakt waarbij website A naar B verwijst, B verwijst naar C en C verwijst weer naar website A. Zo is er geen sprake meer van een kruisverwijzing. Dit is echter een Black Hat SEO methode die niet toegestaan is volgens de algoritme richtlijnen.
Twee partijen die in andere sectoren actief zijn maar wel raakvlakken hebben kunnen op deze wijze hun relatie versterken terwijl ze hun bezoekers de weg wijzen naar mogelijke interessante content. Denk aan een online marketing bureau dat verwijst naar een ontwerp bureau en vice versa.
Bij zoekmachine optimalisatie speelt backlinking een belangrijke rol. Dit zijn koppelingen naar webpagina’s vanuit een extern domein die zonder tegenprestatie zijn gelegd. Denk aan een tech blog die een artikel schrijft over een nieuwe Samsung smartphone met een link naar de Samsung productpagina. Bij een wederzijdse link is er sprake van een tegenprestatie, daarmee tellen deze koppelingen niet mee in het backlink profiel. Ze hebben wel een zekere waarde voor SEO maar deze impact is niet zo groot. Door wederzijdse links uit te wisselen kunnen websites wel meer traffic genereren en meeliften op elkaars populariteit. Aangezien kliks, hits en pageviews wél van belang zijn voor zoekmachine optimalisatie kunnen wederzijdse links zeker een waarde hebben voor SEO.