Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een RSS-feed is een websyndicatie methode die nieuwe content van websites automatisch indexeert. De gebruiker kiest voor de sites die bijgehouden moeten worden, in de feed is zichtbaar waar updates gepubliceerd zijn. Omdat het een standaard XML bestandsformaat betreft werkt het met veel apparaten en applicaties. Met deze functionaliteit is het niet nodig voor gebruikers om zelf nieuwe updates op verschillende websites bij te houden. Wat is een RSS-feed en welke informatie kan hieruit ontleend worden?

Wat is RSS-feed?

De afkorting staat voluit voor RDF Site Summary, de eerste versie werd ontwikkeld door Dan Libby en Ramanathan V. Guha Jin met een release in 1999. Er waren al eerder pogingen uitgevoerd om een dergelijke standaard in te voeren maar die wisten niet voldoende draagvlak te creëren. De naam zou later veranderd worden naar Rich Site Summary of Really Simple Syndication. Hoewel deze methode bij Netscape vandaan komt, zou verdere ontwikkeling door andere partijen worden overgenomen. Mozilla zou een standaard icoon ontwerpen die later werd overgenomen door andere browsers zoals die van Microsoft en Opera. Een RSS feed in WordPress is een standaard feature.

Hoe werken deze feeds?

Een RSS feed wordt opgesteld in standaard tekst, die zowel door machines als door mensen gelezen kan worden. Er zijn diverse vertakkingen met eigen standaarden en regels, daarnaast zou in 2003 ook nog een alternatieve versie genaamd Atom uitgebracht worden. Het werkt als een soort abonnement op updates, gebruikers kiezen voor de websites en diensten die ze willen volgen. Populaire toepassingen zijn het bijhouden van podcasts, torrents en nieuwssites. Het is is mogelijk om emails te verzenden naar RSS lezers, diensten als IFTTT en Zapier maken hier gebruik van. Zowel ondersteuning als het gebruik is in de loop der jaren afgenomen, veel browsers en social media diensten als Twitter en Facebook bieden geen ondersteuning voor deze standaard.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z