Flaptekst is een term die gebruikt wordt voor de samenvatting of introductie van een boek die traditioneel wordt weergegeven op de omslag. Naast informatie over het werk heeft het ook een promotionele waarde, zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er aanprijzingen van prominente figuren opgenomen worden. Wat is een flaptekst en hoe schrijf je een dergelijke tekst?
De Engelse term voor flaptekst is blurb, daarbij is er geen directe verwijzing naar een boek met omslag zoals dit in de Nederlandse taal het geval is. Het is namelijk ook mogelijk dat deze tekst op de kaft van een paperback wordt gedrukt of op andere media toegepast wordt zoals CD of DVD hoesjes. Auteur Simon Vinkenoog zou de term ‘Blurb’ gebruiken voor een tijdschrift dat in 1950 en 1951 gepubliceerd werd.
Ook filmposters worden regelmatig voorzien van citaten die de film aanprijzen. Het team van Monty Python verzon bijvoorbeeld “Makes Ben Hur look like an Epic”, een opzettelijk nietszeggende uitspraak omdat Ben Hur gezien reeds gezien werd als een epische film.
De eerste auteur die het woord ‘blurb’ zou gebruiken is Gelett Burgess voor het boek “Are You a Bromide?” in 1906. Deze flaptekst was eigenlijk een satirische tekst die commentaar gaf op deze praktijk. Walt Whitman zou bij de tweede editie van zijn boek “Leaves of Grass” uit 1855 een compliment van Ralph Waldo op de rug plaatsen. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw zouden citaten van Stephen King haast een cliché worden op omslagen van horror boeken. Bijvoorbeeld op boeken van Clive Barker waar prominent op stond “I have seen the future of horror and his name is Clive Barker”.
Standaard bevat een flaptekst een korte samenvatting van de inhoud, een korte beschrijving van de auteur in een positieve toon. Indien mogelijk wordt een citaat van een invloedrijk persoon opgenomen om de kwaliteit van het boek te benadrukken.