Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Lorem Ipsum is een stuk tekst dat vaak in grafisch design wordt gebruikt als tijdelijke invulling voor een tekstblok. Wanneer de definitieve tekst nog niet beschikbaar is kan er gebruik worden gemaakt van een ‘placeholder’ tekstfragment waarmee de layout en plaatsing alvast kan worden bepaald. In plaats van zelf een tekst te typen of een willekeurige tekst te kopiëren en plakken, is deze (onbegrijpelijke) passage uitgegroeid tot hét standaard tijdelijk tekstfragment. Hoe wordt deze tekst gebruikt en wat is eigenlijk de Lorem Ipsum betekenis?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Wat is Lorem Ipsum?

Dat de tekst lijkt op Latijn is voor de meeste lezers wel duidelijk, dat het eigenlijk geen wezenlijke betekenis heeft weet niet iedereen. Lorem Ipsum is meestal een aangepaste versie van “De finibus bonorum et malorum”, een tekst uit de eerste eeuw na Christus van Cicero. De tekst is onleesbaar gemaakt met alternatieve woorden, een afwijkende volgorde en verwijderde delen. Deze tekst en variaties daarop worden al sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw toegepast om tijdelijke tekstvakken invulling te geven. In tegenstelling tot een ‘letterbrei’ lijkt de structuur op een normaal tekstfragment, dit biedt een representatieve uitstraling voor de uiteindelijke layout.

Bewust onleesbaar

Bij grafisch ontwerp kan de betekenis van een tekst het oordeel beïnvloeden, dit is niet altijd wenselijk. Door een Lorem Ipsum fragment te gebruiken kunnen verschillende stijlen op een uniforme wijze getest worden, zonder dat de persoon die een oordeel velt de betekenis van de tekst meeneemt in het oordeel. Daarnaast voorkomt het ook fouten in het proces. Wanneer er bijvoorbeeld een leesbare tijdelijke tekst wordt gebruikt, kan een drukker of webmaster niet direct zien dat de tekst niet de definitieve versie is, met een foutieve druk of publicatie als gevolg.

Meerdere tekstverwerkers, webbuilders en Content Management Systemen bieden de optie om direct deze tekst in een tekstvak te plaatsen als tijdelijke invulling.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z