CMS staat voor Content Management System, het is een software applicatie die gebruikt wordt om digitale content te maken en te onderhouden. Deze systemen worden veel gebruikt om websites te bouwen, WordPress is hier een bekend voorbeeld van. Wat is een CMS systeem en wat zijn de mogelijkheden van deze platformen?
Er zijn twee soorten CMS, voor bedrijven (ECM) en voor websites (WCM). Een Content Management System is in basis het raamwerk waar content aan wordt toegevoegd. Daarbij zijn er een aantal ‘bouwblokken’ die reeds gedefinieerd zijn zoals tekst, afbeeldingen, video en andere media types. Een CMS website is gemaakt in een Content Management System wat zowel het bouwen als het onderhoud doorgaans zal vereenvoudigen. Deze systemen zijn vaak uitbreidbaar met extra modules om de functionaliteit naar wens uit te breiden.
Handig om te weten: Hoewel er regelmatig wordt gesproken van een “CMS systeem” is dat dubbelop, want daar staat de “S” namelijk al voor. Dat is vergelijkbaar met een “PIN nummer”, waarbij de afkorting staat voor Personal Identification Number.
Hoewel WordPress het meest gebruikte systeem is, werd het oorspronkelijk ontwikkeld als blogging platform. De Open Source licentie, relatief laagdrempelige gebruiksvriendelijkheid en de vele themes en plugins hebben WordPress tot een zeer populair systeem gemaakt. Er zijn ook andere systemen zoals Drupal, Joomla en meer sectorspecifieke oplossingen. Webbuilders zoals SquareSpace, Wix en Weebly zijn vereenvoudigde systemen met een webbased interface of app. Met name het gebruik van externe plugins maakt het mogelijk om extra functionaliteit toe te voegen zoals een winkelmandje of betaalsysteem.
What You See Is What You Get is de term voor software ontwikkeling waarbij het uiteindelijke resultaat direct zichtbaar is. Dus in plaats van een tag “bold” kun je direct een vetgedrukte letter zien, de opmaak stemt overeen met het eindresultaat. Afhankelijk van het CMS is het mogelijk om dieper in de code te kijken om custom aanpassingen te maken.