Google AdWords is de oude naam voor wat nu Google Ads heet. Het betreft een advertentie platform dat toegepast wordt in Google, YouTube en veel andere websites op het internet. Afhankelijk van het platform zijn er afwijkende mogelijkheden zoals tekst links, banners of video commercials. Wat is Google AdWords en hoe werkt dit advertentie platform?
Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Deze dienst is gratis, om inkomsten te genereren worden advertenties verkocht. Gesponsorde koppelingen in de zoekresultaten wordt SEA genoemd wat staat voor Search Engine Advertising. Daarnaast is er ook SEO wat Search Engine Optimization betekent. Daarbij worden geen betaalde advertenties geplaatst maar de website wordt optimaal ingericht voor het zoekalgoritme.
Google AdWords is in 2018 hernoemd naar Google Ads, een ruimere term. Dit kan te maken hebben met het feit dat AdWords de lading niet langer dekt. Op YouTube zijn er bijvoorbeeld video commercials te zien, er zijn meer mogelijkheden bijgekomen om te adverteren. Het gebruik van specifieke woorden is nog steeds van belang bij het plannen van een campagne via de Keyword Planner maar er zijn daarnaast ook andere factoren die een rol spelen.
Het Google AdWords systeem werkt op basis van biedingen. Adverteerders kunnen een bod uitbrengen op een relevante zoekterm. De prijzen wijken af op basis van populariteit. Naast de hoogte van het bod zal het algoritme ook bepalen wat de relevantie is. Zo worden advertenties weergegeven die daadwerkelijk passen bij de zoekopdracht. Dit verhoogt de kans op doorklikken en het voorkomt misbruik van betaalde advertenties.
AdWords werkt op basis van kliks, alleen voor weergave worden geen kosten berekend. Op YouTube wordt alleen commissie uitgekeerd als een korte commercial volledig wordt bekeken of als er minimaal 30 seconden van een lange commercial is bekeken voordat er op de knop “overslaan” wordt geklikt.