Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Definitie server side scripting?

Server side scripting is de term voor technologie die op het internet toegepast wordt om dynamische HTML pagina’s te genereren. De pagina kan hiermee een andere inhoud of vormgeving krijgen. Dit is niet hetzelfde als Dynamic HTML, deze term wordt gebruikt om interactieve webpagina’s aan te duiden. Wat is een server side scripting en waar wordt deze vorm van scripts schrijven voor gebruikt?

De betekenis van server side scripting werd al gebruikt in de Common Gateway Interface (CGI), een methode die dateert uit 1993. Hiermee was dataoverdracht tussen de client en de software mogelijk. Er bestaan nu diverse server side scripting technologieën. Scripttalen die vaak worden toegepast zijn Python en Perl. Bij out-of-process technologie wordt voor iedere interpretatie een nieuw proces gestart, bij in-proces technologieën is een hogere efficiëntie mogelijk omdat de interpretatie van het script door de webserver wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan Java servlets, PHP en Active Server Pages.

Gebruik van server side scripting

Zoekmachines maken bijvoorbeeld gebruik van server side scripting. Iemand voert een zoekopdracht in, op basis van de zoektermen zal een pagina gegenereerd worden met daarop de resultaten van de zoekopdracht. Deze pagina wordt doorgestuurd naar de browser. Een andere toepassing is in Content Management Systemen waarbij gegevens vanuit een browser naar een script worden verzonden. Deze data wordt op de server opgeslagen in een database. Andere scripts kunnen gebruik maken van deze gegevens en laten zien aan bezoekers.

Wat is client side scripting?

Naast server side scripting is er ook client side scripting. In dat geval zal er een script direct in de browser worden uitgevoerd. Dit zal meestal JavaScript zijn. Het is mogelijk om beide methoden samen te implementeren. Een script zal op de host en client afzonderlijk worden uitgevoerd, de scripttaal kan hetzelfde zijn.

Naast HTML is het eveneens mogelijk om andere bestanden dynamisch te genereren waaronder afbeeldingen, PDF, XML of Office Bestanden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z