Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Filetype is de Engelse term voor ‘bestandstype’. Dit is een formaat dat leesbaar is door software, zoals een afbeelding, muziekbestand of document. De indeling van deze bestanden moet voldoen aan standaard protocollen om leesbaar te zijn voor computersystemen. Wat is filetype en wat zijn de beste bestandsformaten om te gebruiken?

Wat is een filetype?

De betekenis van filetype is heel ruim. Een bestandstype is een set aan regels om data te kunnen lezen. Als op een Windows systeem een EXE bestand geopend wordt dan weet het systeem dat het een executable betreft. Dit is een programma dat gestart moet worden. Als het echter een JPG bestand is dan moet een gekoppelde applicatie geopend worden die afbeeldingen kan weergeven of bewerken.

Tekst formaten

Voorbeelden van tekst formaten zijn TXT, DOC en RTF. Daarbij is de definitie van filetype soms lastig te bepalen. Een DOC of PDF kan namelijk tekst, afbeeldingen en hyperlinks bevatten. HTML bestaat ook uit tekst maar dit is code die een webpagina weergeeft.

Grafische formaten

Voorbeelden van grafische raster formaten zijn JPG, PNG, GIF en WebP. Vector formaten zijn bijvoorbeeld EPS en WMF. Er kan verder onderscheid gemaakt worden in kleuropmaak zoals RGB of CMYK.

Audio formaten

Voorbeelden van audio formaten zijn MP3, OGG en WAV. Formaten als MP3 comprimeren audio met verlies van data. WAV is een lossless formaat waarbij alle data behouden blijft. Daarnaast is de sampling rate van belang voor de audio kwaliteit.

Video formaten zoals MPEG, AVI en MP4 kunnen audio en video bevatten. Het is mogelijk dat filetypes binnen een container worden opgeslagen om extra informatie toe te voegen aan het bestand.

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om een bestandsextensie achter een bestandsnaam te plaatsen om het filetype te bepalen, wordt dit in de praktijk doorgaans wel gedaan. Afhankelijk van de toepassing is het mogelijk om de header van het bestand uit te lezen om zo het bestandsformaat te bepalen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z