Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een H1

H1 staat in relatie tot webdesign en online marketing voor de titel tag, een aanduiding voor een browser en zoekmachines dat het de hoofdtitel van een pagina betreft. Er zijn in totaal zes ‘H’ tags waarvan de eerste nooit mag ontbreken op een webpagina. Wat is een H1 tag en is dit hetzelfde als de meta titel?

Definitie H1

Een standaard webpagina bevat tekst die opgedeeld is in meerdere paragrafen met koppen, subkoppen, opsommingen etc. Deze onderdelen worden in de code aangeduid met H-tags. De voornaamste hiervan is H1, dit is de titel tag. Subkoppen worden voorzien van een H2 tag en zo verder tot maximaal H6. In praktijk komen H2 tags het meeste voor, dan H3, 4 tot 6 zijn vrij zeldzaam. Er zal slechts één H1 titel zijn omdat dit de hoofdtitel betreft.

H1 of meta titel

De H1 titel is bestemd voor weergave op de pagina, de meta titel is bestemd voor weergave in zoekmachines. Deze titels kunnen hetzelfde zijn, in praktijk kan het vanuit SEO overwegingen voordeel bieden om de meta titel aan te passen. Het wordt daarbij aangeraden om dicht bij de H1 titel te blijven. Als deze titels sterk van elkaar afwijken dan kan de bezoeker namelijk het idee hebben op een verkeerde pagina uitgekomen te zijn. Als er geen meta titel wordt ingevoerd, dan zal de standaard H1 ook in de zoekresultaten worden weergegeven. Daarom is het verstandig om het aantal karakters van deze titel te beperken.

Aanpassen van de layout

Door gebruik te maken van H-tags is het mogelijk om de indeling van een webpagina eenvoudig aan te passen. Content en vorm wordt gescheiden verwerkt. Door een <h1> Header One </h1> te gebruiken weet het CMS dat het een titel betreft. Zo kan de weergave eenvoudig aangepast worden. Denk hierbij aan het lettertype, de fontgrootte of de kleur van de tekst. Dit kan ook gebruikt worden in tekstverwerking om koppen en subkoppen snel van een andere stijl te voorzien.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z