Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

HTTP/3 (QUIC) is de derde versie van het Hypertext Transfer Protocol dat naast versie 1 en 2 gebruikt wordt om informatie via het internet uit te wisselen. De nieuwe versie werkt op basis van de QUIC transport layer die oorspronkelijk werd ontwikkeld door Jim Roskind bij Google. Wat is HTTP/3 (QUIC) en hoe verschilt het met HTTP/2?

Wat is HTTP/3 (QUIC)?

Hoewel het HTTP/3 protocol officieel gesproken nog in een Internet Draft fase verkeerd, werd het in januari 2022 al door bijna driekwart van alle browsers ondersteund. De grote browsers Chrome, Edge, Firefox en Safari bieden er al volledige ondersteuning voor, bij Safari is het vooralsnog geplaatst achter een feature flag. De definitie van HTTP/3 (QUIC) is niets anders dan de derde versie van de HTTP standaard, de ruggengraat van het wereldwijde web. 

Wat zijn de verschillen tussen HTTP/2 en HTTP/3?

Bij de verschillen tussen HTTP/2 en HTTP/3 valt het gebruik van QUIC direct op. Zowel HTTP/1 als HTTP/2 maakte gebruik van TCP wat staat voor Transmission Control Protocol. Door over te schakelen naar QUIC wordt het probleem genaamd ‘head-of-line blocking’ opgelost. De derde versie van HTTP werkt op basis van multiplexing in plaats van de parallelle werkwijze zoals die voorheen toegepast werd. Verloren packets hebben daardoor alleen invloed op de datastromen met verlies, niet alle stromen. Daardoor is er geen impact meer op alle actieve transacties.

HTTP/3 (QUIC) en beveiliging

Met HTTP/2 was het niet mogelijk om latency bij langzame verbindingen op te lossen. Met QUIC is dit wel mogelijk, de naam lijkt niet voor niets op ‘quick’ wat ‘snel’ betekent. Het is mogelijk om gebruikers te volgen via ID’s, dit is een mogelijk nadeel van HTTP/3. Het is noodzakelijk om gebruik te maken van de beter beveiligde HTTPS verbinding, dit was bij HTTP/2 nog optioneel maar niet verplicht.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z