Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een ankerlink is een deel van tekst die herkenbaar is als koppeling waarop geklikt kan worden. Het betreft een tekstfragment waar een URL aan gekoppeld wordt. Binnen HTML is er geen specifieke term voor ankertekst gedefinieerd. Wat is een ankerlink en hoe worden deze in de praktijk gebruikt?

Wat zijn ankerlinks?

Als iemand verwijst naar een website dan is het vrij standaard om het webadres in de tekst op te nemen. Zo zal www.google.nl verwijzen naar de website van Google. Toch staat er in feite http:// of https:// voor, maar om dit in de tekst te vermelden zou de content minder goed leesbaar maken. Het is mogelijk om ieder deel van de tekst op een pagina te voorzien van een URL. Deze ankerlink wordt zichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld de tekst in een andere kleur weer te geven. Blauw voor een koppeling is standaard. Als de achterliggende pagina reeds bezocht is zal de koppeling paars worden weergegeven. Het is overigens mogelijk om deze koppelingen op een ander wijze herkenbaar te maken.

Ankerteksten schrijven

De betekenis van ankerlinks is de URL die gekoppeld wordt aan de ankertekst. Normaal gesproken zal het een korte beschrijving zijn van de pagina die duidelijk aangeeft waar de bestemmingspagina over gaat. Naast ankerlinks duidelijk herkenbaar maken voor bezoekers worden deze teksten ook geoptimaliseerd voor zoekmachines. Bij SEO worden strategische termen gebruikt om een hogere positie te verwerven in de zoekresultaten. Hoewel volgens de Penguin update in 2012 de formulering van ankerteksten niet meer zou tellen in de ranking, bleek in een onderzoek uit 2016 dat het wel degelijk invloed had op de positie in de zoekresultaten. Dit kan ook te maken hebben met de relevantie voor bezoekers. Als de teksten die gekoppeld zijn aan de links aansprekend, duidelijk en beschrijvend zijn, dan is de kans groter dat de bezoeker op deze ankerlinks zal klikken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z