Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een Pushnotificatie is een type bericht dat vanuit een server of applicatie naar een gebruikersinterface wordt verzonden. De meest bekende toepassing is het gebruik op mobiele smartphones maar ook andere apparaten en systemen zijn mogelijk. De meest gebruikte computersystemen waaronder die van Apple, Google en Microsoft bieden ondersteuning voor Push Notifications, zoals deze berichten in het Engels genoemd worden. Wat is Pushnotificatie en wat zijn de toepassingsmogelijkheden van deze methode?

Wat is een Pushnotificatie?

We zijn als samenleving zo gewend geraakt aan moderne technologie dat het haast ondenkbaar is dat veel standaard functionaliteiten eigenlijk nog niet zo heel lang bestaan. De Pushnotificatie is hier een goed voorbeeld van. Het systeem werd in 2009 geïntroduceerd door Apple, Google zou in 2010 volgen. Microsoft bracht in 2015 een centrale oplossing uit die op alle Microsoft diensten werkt waaronder Windows 10 en de Xbox spelcomputer. Bij de Pushnotificatie betekenis is onderscheid te maken tussen twee vormen; lokaal en extern:

  • Bij lokale Pushnotificaties wordt de distributie en weergave van berichten door het centrale besturingssysteem beheerd en uitgevoerd. Het kan ook direct binnen een applicatie als timer worden aangeroepen. Wanneer een specifieke conditie wordt vastgesteld zal er een notificatie worden weergegeven.
  • Bij externe Pushnotificaties worden berichten vanuit een server op een andere locatie verzonden. De client applicatie wordt geverifieerd via een unieke identificatiesleutel. Via HTTP of XMPP kan het bericht vervolgens naar de begunstigde worden verzonden.

De weergave van berichten kan verschillen en kunnen door de gebruiker geconfigureerd worden. Denk aan een serie lichtflitsen, een hoorbaar geluid, trillen van het apparaat of een banner op het beeldscherm.

Privacy bij notificaties

Bij realtime notificaties vanuit een server kunnen de eigenaar van een specifieke applicatie en het toestel waar het bericht op wordt ontvangen aan elkaar worden gekoppeld. Het is dan niet mogelijk de privacy van de gebruiker volledig te waarborgen. Applicaties die veel gebruik maken van deze technologie zijn chat, winkel en mail apps. Timers en alarmen zijn voorbeelden van lokale Pushnotificaties.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z