Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Cursief is een vorm van tekst waarbij de letters licht naar rechts toe hellen. Een andere benaming hiervoor is italic. Deze vorm wordt vaak gebruikt om nadruk te leggen op een woord of zinsdeel en heeft daarmee veel overeenkomsten met een vetgedrukte letter. Wat is een cursieve letter en hoe verschilt dit met oblieke letters?

Wat is cursief?

Hoewel de woorden sterk met elkaar overeenkomen, is de cursief betekenis in de Nederlandse taal niet hetzelfde als het Engelse woord “cursive”. Daar staat het namelijk voor aan elkaar geschreven schrijfletters, terwijl ze voor een cursieve drukletter de term ‘italic’ gebruiken. In Nederland staat het voor teksten waarbij de afzonderlijke woorden licht naar rechts toe hellen. Hiermee wordt nadruk gelegd op deze woorden binnen een tekst. Andere manieren om hetzelfde effect te bereiken zijn het gebruik van enkele aanhalingstekens (‘) of vetgedrukte letters (bold). Omdat er verschillen zijn tussen print en digitaal, handgeschreven en elektronisch én buitenlandse talen, is lang niet iedereen het eens over een uniform gebruik van dit soort stijlvormen. Het feit dat “cursief” en “cursive” zoveel op elkaar lijken en toch iets heel anders betekenen geeft aan hoe ingewikkeld het kan zijn. Het dubbele aanhalingsteken (“) wordt weer gebruikt voor directe citaten. Bij het gebruik van italic is het niet nodig om ook nog enkele aanhalingstekens te gebruiken of om de letter vet af te drukken.

Cursieve drukletter en oblieke letters

Lettertypes voor computers zijn niet altijd volledig. Een cursieve letter is niet zomaar een schuine variant van de standaard letter, dan zou het namelijk een oblieke letter zijn. Cursief is in basis een meer sierlijke variatie op het standaard lettertype, dit heeft zijn herkomst in handgeschreven kalligrafie voordat de boekdrukkunst bestond. Wanneer een italic variant ontbreekt zal een computer dit automatisch genereren door een oblieke versie weer te geven, met als mogelijke consequentie dat de leesbaarheid of scherpte minder wordt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z