Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

EAN is een afkorting die staat voor European Article Numbering. Het is een methode om artikelen te voorzien van een identificatienummer.  Naast een cijferreeks wordt er tevens gebruik gemaakt van barcodes die gescand kunnen worden door een registratiesysteem zoals een kassa of in een magazijn voor orderpicking. Wat is een EAN nummer en hoe kun je een uniek nummer aanvragen voor producten?

Wat is EAN?

Als het over EAN nummers gaat dan wordt hier doorgaans GTIN-13 mee bedoeld. Het betreft een reeks van 13 cijfers die samen een unieke herkenningscode vormen die gekoppeld wordt aan artikelen. Het is geen code voor een specifiek product maar de groep producten. Bij een doos gevuld met iPhones 14 zal iedere smartphone hetzelfde EAN nummer hebben. Dit kan in het magazijn en bij webshops gebruikt worden in voorraadbeheer. Steeds als er een product met dezelfde code wordt gescand of besteld dan zal de voorraad aangepast worden.

Hoe is EAN-13 opgebouwd?

Er zijn 12 cijfers met 1 controle cijfer. De som van de cijfers op de oneven posities + driemaal de som van de andere cijfers is altijd een 10-voud. Als het nummers betreft die afkomstig zijn uit Nederland dan zal het nummer beginnen met 87. Apparatuur ontwikkeld voor EAN is tevens in staat om UPC nummers te lezen. Voor boeken is er een GTIN-13 nummer dat begint met 978 of 979. Dus niet 87, ook niet als het een Nederlands(talig) boek betreft.

EAN aanvragen

Als er goederen van buiten Europa geïmporteerd worden dan moet hier een uniek EAN nummer aan worden gekoppeld. Er zijn meerdere opties. Als je zelf een winkel hebt met unieke artikelen dan mag je een nummer verzinnen. Als je echter via meerdere kanalen producten verkoopt dan is een gevalideerd unieke EAN code vereist. Die kun je bij GS1 laten registreren. Er zijn echter ook andere (goedkopere) aanbieders die unieke nummers verkopen. Helaas zijn niet alle nummers gevalideerd en kunnen er zo meerdere producten met hetzelfde nummer in omloop zijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z