Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

CSS, oftewel Cascading Style Sheets, is een stijltaal die het gezicht bepaalt van de online wereld. Denk aan je favoriete website. Het unieke design, de pakkende kleuren en de netjes geordende informatie, dat is allemaal het werk van CSS. Zonder CSS zou het internet een grijze, tekst-zware wereld zijn, zonder persoonlijkheid of flair.

Bij Doubleweb maken we op maat gemaakte websites waarbij we geen standaardtemplates gebruiken met vooraf vastgelegde HTML en CSS. In plaats daarvan ontwerpen we alles handmatig of op maat met CSS, zodat elke klant een unieke en gepersonaliseerde website krijgt.

Waar staat CSS voor?

CSS, wat staat voor Cascading Style Sheets, gaat over hoe we een website eruit laten zien. Het woord ‘cascading’ betekent dat de stijlen in volgorde worden toegepast, van de meest algemene tot de meest specifieke regels. Je kunt het zien als een waterval: de stijlen stromen naar beneden en de laatste regel die je toevoegt, heeft de meeste invloed. Dit systeem maakt CSS heel flexibel. Je kunt met CSS dus de uitstraling van een hele website bepalen en makkelijk aanpassen.

Hoe werkt CSS?

Maar hoe werkt CSS precies? Het begint met HTML, de ruggengraat van elke webpagina. HTML zorgt voor de structuur, maar is op zichzelf vrij kaal. CSS kleedt deze structuur aan, geeft het kleur, vorm, en leven. Wanneer je bijvoorbeeld in CSS definieert dat alle hoofdkoppen op je site blauw moeten zijn, zoekt de browser naar alle plaatsen waar die hoofdkoppen in je HTML staan en past deze blauwe kleur toe.

Waar komen Cascading Style Sheets vandaan?

In 1994 introduceerde Hakon Wium Lie, toen technisch directeur bij Opera Software, het idee van Cascading Style Sheets (CSS). Als een van de grondleggers van CSS heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van een webstandaard die de consistentie van de gebruikerservaring in verschillende browsers waarborgt, in lijn met de richtlijnen van het World Wide Web Consortium (W3C).

CSS is niet enkel voor het uiterlijk

CSS is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van een site, maar speelt ook een rol in de functionaliteit. Responsive design bijvoorbeeld, dat ervoor zorgt dat webpagina’s er goed uitzien. Zowel op desktopcomputers als mobiele apparaten, is het grotendeels afhankelijk van CSS. Door media queries in CSS te gebruiken, kunnen websites zich automatisch aanpassen aan de grootte van het scherm van de gebruiker.

Bij Doubleweb optimaliseren we ook de CSS om de prestaties van de website te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het minimaliseren van de CSS en het hergebruiken van CSS-code.

CSS is ook van vitaal belang voor SEO, zoekmachineoptimalisatie. Het helpt bij het structureren van inhoud op een manier die zoekmachines gemakkelijk kunnen indexeren en begrijpen. Bovendien verbetert het de laadtijden van de pagina, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en hogere zoekmachine rankings.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z