Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Daarin wordt beschreven hoe HTML elementen op het scherm worden weergegeven. Met deze informatie kan de layout van een website die bestaat uit meerdere pagina’s dynamisch worden aangepast. Wat is CSS en hoe werkt deze techniek samen met HTML?

Definitie CSS

Een website bestaat doorgaans uit meerdere pagina’s die een overeenkomende visuele stijl bezitten. Met CSS kan een stijl direct worden toegepast op alle pagina’s van een website. Hiervoor wordt doorgaans een los bestand geladen met daarin alle informatie voor een juiste weergave van iedere pagina. Omdat het Cascading Style Sheet over de volledige website inclusief subpagina’s van toepassing is, hoeft de data per pagina niet steeds opnieuw geladen te worden. Dit betekent webpagina’s die sneller worden weergegeven en minder data in beslag nemen.

Waar komen Cascading Style Sheets vandaan?

Hakon Wium Lie was de persoon die in 1994 met het voorstel kwam om Cascading Style Sheets te gebruiken in zijn capaciteit als technisch directeur voor Opera Software. Hij is daarmee één van de originele ontwikkelaars van het CSS systeem. Het betreft een standaard die voldoet aan de richtlijnen van het W3C waarin wordt aangegeven dat de ervaring op het web uniform dient te zijn in de diverse browsers.

CSS in HTML

HyperText Markup Language wordt gebruikt om de feitelijke inhoud van de pagina weer te geven. Denk aan de tekst op de pagina. In CSS wordt het ontwerp of layout van de pagina opgeslagen zoals visuele effecten of de achtergrondkleur. Met Cascading Style Sheets kun je meer bereiken dan met HTML code en tevens in een kortere tijd. De CSS code kan al zelfstandig bestand geladen worden en hoeft geen deel uit te maken van de HTML code. Dit versnelt het laadproces. Het is overigens wel mogelijk om de informatie inline op te nemen, maar dit wordt doorgaans afgeraden omdat het laden dan langzamer gaat.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z