Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Forum staat online voor een plek waar mensen berichten kunnen plaatsen en reacties kunnen geven. Naast tekst kunnen er ook afbeeldingen, animerende GIF’s of andere content types gedeeld worden. Wat is een forum en welke mogelijkheden zijn er om fora in te richten?

Wat is een forum?

De letterlijke definitie van een forum is een marktplaats of andere publieke ruimte waar mensen samenkomen om ideeën uit te wisselen of aankondigen te doen. De term forum stamt uit de Romeinse tijd en leeft voort op het internet. Voor Web 2.0 waren fora met name populair als onderdeel van een overkoepelende website waarbij er naast redactionele content ruimte was voor gebruikers om informatie te delen of hun mening te uiten. Een forum kan ook de website op zich zijn, bijvoorbeeld om fans van een onderwerp een platform te geven of voor gebruikers van een product of software pakket om elkaar te ondersteunen.

Viral content

De grenzen van een forum of een ander type website is niet precies te bepalen. Er moet altijd een vorm van interactie mogelijk zijn, daarnaast moeten bezoekers input kunnen geven. Dit kan op basis van een open communicatie of via een login en moderatie. 4chan en Reddit zijn bekende voorbeelden van interactieve platformen die hun succes te danken hebben aan input van gebruikers. Veel memes zijn afkomstig van dit soort websites waarbij mensen berichten delen of aanpassen.

Forum moderatie

Bij het concept forum komt vrijheid van meningsuiting regelmatig ter sprake. Een forum moet gehost worden op een server, in welke mate de aanbieder verantwoordelijk is voor de content van gebruikers is niet altijd duidelijk te bepalen. Naast gebruikers die als moderator aanwezig zijn kunnen er ook filters ingesteld worden die bepaalde content verwijderen. Dit kan averechts werken wanneer content wordt geblokkeerd die juist kan bijdragen aan een positieve discussie. De lijn tussen moderatie en censuur is niet zwart-wit te trekken.

De optie om reacties achter te laten zoals op social media sites het geval is wordt doorgaans niet gezien als forum hoewel er zeker overlappingen bestaan in functionaliteit.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z