Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Kop 1, 2, 3, 4 zijn de voornaamste Header Tags. Dit zijn de koppen en subkoppen op webpagina’s die tekst bevatten. Naast het verbeteren van de leesbaarheid en structuur van de pagina hebben ze ook invloed op zoekmachine optimalisatie. Wat zijn kop 1, 2, 3, 4 en hoe worden ze gebruikt op een pagina?

Wat zijn kop 1, 2, 3, 4?

In HTML zijn er diverse tags die een functie geven aan elementen op een pagina. De definitie van kop 1, 2, 3, 4 geeft aan of een deel van tekst een titel of subtitel is. Zo kan eenvoudig een hiërarchische structuur worden toegepast op een langere tekst. Header Tags gaan tot 6 maar 5 en 6 worden in de praktijk zelden gebruikt.

  • H1 is de titel van de pagina. Dit zal doorgaans een beschrijvende titel zijn met de voornaamste zoekterm. Hoewel H1 standaard door Google zal worden overgenomen voor weergave in de zoekresultaten, kan het voordeel bieden om een titel element aan de meta data toe te voegen die geoptimaliseerd is voor de zoekresultaten.
  • H2 is een subkop waarmee paragrafen en afzonderlijke secties aangeduid worden. Deze subtitels worden als belangrijk voor zoekmachine optimalisatie gezien en zullen doorgaans belangrijke keywords bevatten.
  • H3 is weer een onderverdeling op een niveau lager dan H2. Deze Header Tag wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een toelichting op specifieke onderwerpen binnen een paragraaf.
  • H4 wordt voornamelijk gebruikt voor opsommingen die herkenbaar zijn aan nummering of bullet points.

Bij uitgebreide teksten is het mogelijk dat er verder onderscheid wordt gemaakt met H5 en H6 tags.

Headers voor SEO

Naast de leesbaarheid voor de bezoekers helpen kop 1, 2, 3, 4 webcrawlers de pagina te indexeren voor zoekmachines. Het is daarom van belang om de voornaamste termen waar de pagina op gevonden moet worden in de titels op te nemen. Met name H2 titels krijgen hierbij de meeste aandacht. De H1 titel tag geeft de bezoeker informatie over de pagina.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z