Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Google Webmastertools was een gratis hulpmiddel dat Google beschikbaar stelde aan web developers om de prestaties van websites in de zoekmachine te controleren. Punten die mogelijk invloed hebben op een lagere ranking werden weergegeven met suggesties om deze problemen op te lossen. Ondertussen is de naam veranderd in Search Console. Wat zijn Google Webmastertools en waarom zou je deze toolset gebruiken in web development?

Wat zijn Google Webmastertools?

In 2005 zou Google een XML tool genaamd Sitemaps lanceren. In datzelfde jaar zouden er functies aan Sitemaps worden toegevoegd die niet direct verband hielden met het genereren van een sitemap zoals statistieken over zoekopdrachten, webcrawlers, foutmeldingen en indexering. In 2006 zou Google Webmastertools geïntroduceerd worden, deze naam lag meer in lijn met de functionaliteit van de toolset op dat moment. Na verloop van tijd bleek dat niet alleen webmasters gebruik maakte van deze hulpmiddelen. Mensen uit andere vakgebieden en ook ondernemers zouden steeds meer technische expertise opdoen. De opvolger Search Console heeft een meer algemene naam en is meer toegankelijk voor een grote groep gebruikers.

Naast de huidige Search Console zijn er systemen zoals Ahrefs en Moz die gebruikt worden om websites verder te optimaliseren. In tegenstelling tot de gratis Google tools moet voor deze diensten wel worden betaald.

Is Search Console nog relevant?

In 2005 was Google al een marktleider in zoeken op het internet en deze voorsprong is sindsdien alleen maar toegenomen. Zoekmachine optimalisatie is synoniem geworden met Google optimalisatie, een website die niet gevonden kan worden via een eenvoudige zoekopdracht is nagenoeg onvindbaar voor internetgebruikers die de exacte URL niet kennen. Daarmee zijn Google Webmastertools nog steeds relevant, de vernieuwde Search Console heeft nieuwe functionaliteiten toegevoegd om website optimalisatie eenvoudiger en effectiever te maken. De keerzijde van de munt is dat deze hulpmiddelen gratis en voor iedereen beschikbaar zijn. Dit betekent een gelijk speelveld voor iedereen. Met de hulp van professionele SEO experts kan een webmaster of onderneming beter scoren dan alleen met Google Webmastertools.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z