Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Het is een protocol dat toegang verleend tot e-mail vanuit elke locatie, doorgaans via internet maar niet exclusief. In populariteit heeft het POP (Post Office Protocol) overstegen. Wat is IMAP en hoe kan dit protocol worden ingesteld?

Wat is IMAP?

E-mails worden op servers opgeslagen. Op het moment dat de Inbox wordt geopend zal de mail client verbinding maken met de server om toegang te verlenen tot de berichten. Bij het lezen van een mail via IMAP wordt het bericht niet gedownload of lokaal opgeslagen, het wordt direct vanaf de server gelezen. Omdat de berichten centraal worden beheerd en aangeboden is het mogelijk om e-mail op verschillende apparaten te bekijken zonder iets te missen. Een potentieel nadeel is het verliezen van toegang tot berichten wanneer er geen internetverbinding is, of wanneer er problemen zijn met de server waar de data op gehost wordt.

Verschillen met POP

POP is een andere methode waarbij er verbinding wordt gemaakt met de mailserver, berichten worden vervolgens gedownload van de server. Wanneer dit proces voltooid is zullen de berichten van de server verdwijnen. Wanneer je vanuit een ander apparaat de mailbox opent zullen deze mails niet meer beschikbaar zijn. POP is met name geschikt voor personen of bedrijven die altijd e-mails vanaf dezelfde computer bekijken. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van meerdere apparaten, of wanneer er veel van locatie wordt gewisseld heeft het Internet Message Access Protocol de voorkeur.

Zo kun je IMAP instellen

Eerst moet de gebruiker controleren of IMAP actief is in de mail account. Dit is bij de instellingen te vinden, per aanbieder (bijvoorbeeld Google, Microsoft of Apple) kan deze locatie verschillen. Vervolgens dient de inkomende IMAP server en de uitgaande SMTP server ingesteld te worden, evenals de gebruikersnaam, wachtwoord en weergavenaam. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mails vanuit Gmail te ontvangen in de Outlook app op een Apple iPhone.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z