Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

ALT-attribuut is een HTML attribuut dat gebruikt wordt in zowel HTML en XHTML documenten om een alternatieve tekst weer te geven wanneer het element in kwestie niet kan worden vertoond. Andere termen zijn ALT-tags en ALT-tekst. Ze worden met name gebruikt om mensen met een visuele beperking van dienst te zijn. Wat is ALT-attribuut en wat is het correcte gebruik van deze alternatieve tekst?

Definitie ALT-attribuut

Op websites worden veel afbeeldingen gebruikt. Een deel daarvan zijn cosmetische elementen die geen inhoudelijke functie vervullen, de rest heeft wel betekenis voor de bezoeker. Wanneer deze informatie niet kan worden geladen, of op een andere wijze niet zichtbaar is voor de gebruiker, dan kan er een ALT-tekst toegevoegd worden in de HTML code van de pagina. Daar wordt de inhoud van de afbeelding beschreven.

Moet je altijd ALT-tags gebruiken?

Nee, dat hoeft niet. Een bullet point of een grafisch element om de layout aantrekkelijk te maken hoeft niet beschreven te worden met tekst. Iedere afbeelding die iets toevoegt aan de inhoud van de pagina kan wel voorzien worden van een alternatieve tekst. Personen met een visuele beperking maken vaak gebruik van screenreaders, programma’s die tekst op de pagina voorlezen. Elementen die voorzien zijn van een ALT-attribuut worden ook uitgesproken.

Hoe schrijf je een ALT-tekst?

Het gaat om een beschrijving van een afbeelding die zo specifiek mogelijk moet zijn en tevens kort. Beginnen met “een plaatje van een…” is niet nodig, werk met trefwoorden zoals “bruin paard dat staat in de wei”. De tags worden ook gebruikt voor zoekmachine optimalisatie, het algoritme scant namelijk alle tekst in een HTML pagina. Hoewel het een zekere meerwaarde kan hebben voor SEO is het niet de bedoeling om hier misbruik van te maken door bijvoorbeeld populaire termen te gebruiken die niet gerelateerd zijn aan de afbeelding. Het zoekalgoritme wordt steeds verfijnder, en zal ongeoorloofd gebruik bestraffen met een lagere ranking.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z