Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een server log is een tekstdocument waarin alle activiteiten van een server binnen een bepaalde periode opgenomen zijn. Deze logs worden automatisch gegenereerd en opgeslagen door de server. Voor de beheerder biedt het inzicht over het gebruik van de website voor analytische doeleinden of onderhoudswerkzaamheden. Wat is een server log, waar kun je een server log vinden en waar staat SQL voor?

Wat is een server log?

Hoeveel bezoekers zijn er in de afgelopen 24 uur op een website geweest? Om welke tijden komen ze op de site, hoeveel tijd besteden ze hier en komen dezelfde bezoekers weer terug? Dit zijn allemaal belangrijke meetpunten die in een server log worden opgenomen. De meeste servers zullen CLF bestanden genereren, dit staat voor Common Log Format. Er zijn ook andere formaten, zo bestaat een raw log uit ruwe data die voor mensen lastig leesbaar is. Dit zijn voorbeelden van informatie die in een server log kunnen worden opgenomen:

  • IP adres van de client
  • Naam, locatie en formaat van het opgevraagde bestand
  • Tijd en datum van een aanvraag
  • De URL die wordt opgevraagd van de server
  • HTTPS status code, bijvoorbeeld om fouten op te sporen.

De resulterende informatie kan worden gebruik voor onderhoud aan de website en/of server, daarnaast kunnen kenmerken in de server log worden gebruikt om bezoekersgedrag te analyseren. Het gebruik van logs helpt inzicht te krijgen in zowel de technische functionaliteit van websites, het opsporen van mogelijke problemen en het optimaliseren van de gebruikerservaring.

Wat is een SQL log?

SQL staat voor Structured Query Language, een SQL log is een overzicht van alle transacties die hebben plaatsgevonden inclusief de wijzigingen die hebben plaatsgevonden in iedere transactie. De SQL log is van groot belang voor het onderhoud aan de server. Als een probleem zich voordoet dan zal de error log gebruikt worden om de situatie weer te herstellen naar de vorige toestand.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z