Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een bulletpoint?

Bulletpoint of ook wel geschreven als ‘bullet point’ of gewoon ‘bullet’ is een typografische aanduiding voor een symbool dat een opsomming aanduidt. In een lijstje met woorden of korte zinnen die in relatie staan tot elkaar wordt ieder punt gemarkeerd met een bolletje voor de regel. Wat zijn bulletpoints en hebben ze altijd dezelfde vorm?

Definitie bulletpoint

Hoewel er Nederlandse woorden zijn bedacht voor bulletpoints zoals ‘blikvanger’, ‘rondje’ of ‘middenpunt’ wordt ook in de Nederlandse taal meestal gesproken van een bulletpoint met of zonder spatie of tussenstreepje. Het is een manier om opsommingen aan te geven. Meestal wordt er een cirkeltje gebruikt, het kan ook een andere vorm of kleur zijn. Enkele voorbeelden van mogelijke vormen zijn:

  • Cirkel
  • Driehoek
  • Vierkant
  • Afbeelding

Weergave van bulletpoints

Meestal zal een bulletpoint licht inspringen op de regel en daarmee dus niet geheel uitgelijnd zijn op de rest van de tekst. Het lijstje bulletpoints wordt doorgaans wel op elkaar uitgelijnd, dit kan aan de linker- of rechterzijde van de pagina zijn. Gecentreerd komt minder vaak voor omdat dit juist de overzichtelijke functie van de bolletjes teniet zou doen.

Als een onderwerp weer opgedeeld kan worden in meerdere punten, dan zal de tweede lijst punten verder inspringen, het ontwerp van de bulletpoint zal wel gelijk blijven. Zo ontstaan er twee rijen met bolletjes. Niet alle programma’s ondersteunen subcategorieën, in een grafisch pakket is dit handmatig te realiseren.

Alternatieve vormen

Een gesloten cirkel die kleiner is dan de standaard karakters is de meest gebruikte vorm van de bulletpoint, opsommingen kunnen ook op andere manieren worden aangegeven zoals:

  • Cijfers
  • Letters
  • Open cirkel (vaak een nul of ‘o’ in uppercase of undercase)
  • Een driehoek met de punt gericht op de tekst
  • Een asterisk *

Het is ook mogelijk om een combinatie van cirkels met een getal te gebruiken, afwijkende kleuren of andere design elementen die het document als geheel meer aantrekkelijk maken maar geen functionele meerwaarde bieden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z