Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Interface design is een type vormgeving gericht op het visualiseren van een bedieningspaneel. Dit kan zowel een hardware als software product zijn. De gebruiker wordt in staat gesteld om een apparaat of programma te bedienen. Wat is interface design en wat doet een UI designer?

Wat is interface design?

Een interface is een omgeving die een gebruiker in staat stelt om gebruik te maken van een apparaat of programma. Denk aan een pinautomaat met een aantal knoppen en opties op het scherm. Bij interface design wordt de ontwerper opdracht gegeven om de gewenste functionaliteit voor de eindgebruiker mogelijk te maken. Daarbij is naast een oog voor design ook kennis nodig van usability. Doorgaans zal er een balans gevonden moeten worden tussen een aanlokkelijke vormgeving en logische interactiemogelijkheden.

Graphical User Interface

Een GUI is de grafische vormgeving van een software pakket. In plaats van fysieke knoppen worden grafische knoppen, labels en instructies ontworpen. De interactie kan vervolgens plaatsvinden via een input device zoals een muis, toetsenbord, joystick of een aanraakscherm. Een softwarematige GUI kan aangepast worden, dit is met een fysiek bedieningspaneel niet altijd mogelijk.

Wat doet een UI designer?

Een user interface designer is verantwoordelijk voor het bepalen van de interactieve elementen binnen een grafische omgeving. Een UI designer is niet het hetzelfde als een UX designer, al zullen er wel overlappingen bestaan. Het is mogelijk dat dezelfde persoon verantwoordelijk is voor beide takenpakketten. Waar het bij de UI interface vooral gaat om de visualisatie, richt UX ontwerp zich op de ervaring die de gebruiker heeft. Op basis van vooraf bepaalde doelstellingen kan de werking en effectiviteit worden beoordeeld. Gebruiksgemak kan hierbij een doelstelling zijn maar dit is niet altijd het geval. Zo worden verslavende games specifiek ontworpen om de speler bezig te houden. Hier liggen diverse psychologische principes aan ten grondslag. Denk aan een spelletje als Candy Crush wat betreft ontwerp veel overeenkomsten vertoont met een fruitautomaat in het casino.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z