Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een Vlog of Video Log is een Blog waarbij video als medium wordt gekozen. Het betreft doorgaans een serie (korte) video’s die deel uitmaken van een groter geheel. Content creators die dergelijke videoclips produceren worden Vloggers genoemd. Wat betekent Vlog en hoe kun je ze maken?

Wat is een Vlog?

‘Log’ is een woord uit de Engelse taal dat onder andere ‘een beschrijving van dagelijkse activiteiten’ betekent. Aan het einde van de jaren negentig ontstond de term ‘web log’ dat werd afgekort tot ‘Blog’. Dit waren online berichten die op zichzelf konden staan maar ook deel uitmaakte van een groter geheel. De informatie kan persoonlijk van aard zijn, informatief of beide. De term ‘Vlog’ is weer afgeleid van Blog waarbij de letter ‘V’ voor Video staat.

Wat zijn Vloggers?

Omdat de vorm van Vlogs naast het medium video geen duidelijke kaders kent, is het lastig om te bepalen wie de eerste Vlogger was. In de jaren tachtig nam Nelson Sullivan al videofilmpjes op die wat betreft inhoud lijken op de content die we associëren met deze vorm. Maar dit waren analoge producties die niet online te zien waren. Adam Kontras begon in 2000 met een serie persoonlijke videoclips die zou uitgroeien tot de langst lopende Video Blog. Deze vorm van videoproductie zou enorm toenemen na 2005, mede dankzij de populariteit van YouTube en webcams. Populaire Vloggers maken doorgaans veel content met een hoge frequentie waarbij de kwalitatieve aspecten vaak ondergeschikt zijn aan de kwantiteit. Communicatie met het publiek speelt een belangrijke rol bij de populariteit van deze internet beroemdheden zoals Pewdiepie en Enzo Knol.

Hoe maak je een Vlog?

Met een camera en internetverbinding kun je in principe al aan de slag. Er is de optie voor live video die later gearchiveerd wordt, of eerst een video opnemen (en optioneel monteren) en die later uploaden. Bekende distributiekanalen zijn momenteel YouTube, Facebook en Twitch. Populaire onderwerpen zijn computerspellen, fashion, trends en humor. Vaak is er één hoofdkarakter die geen fictief personage speelt maar doorgaans wel een specifieke online identiteit aanneemt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z